ua en ru

Парламент Грузії визнав 190 осіб політв'язнями

Новий парламент Грузії проголосував сьогодні за визнання 190 осіб політичними в'язнями, і 25 осіб - гнаними з політичних мотивів. З 25 гнаних четверо знаходяться в розшуку Інтерполу. За інформацією голови комітету з прав людини парламенту Грузії Еки Беселія, політв'язні будуть негайно звільнені з в'язниць.

У число визнаних політв'язнями, зокрема, входять представники низки колишніх опозиційних партій, затриманих за участь в мітингах протесту в Тбілісі; особи, звинувачені в членстві в незаконних збройних формуваннях; учасники бунту на військовій базі Мухровані та ін. У числі гнаних з політичних мотивів, окрім колишніх представників влади, значаться і крупні бізнесмени.

Як повідомила сьогодні на засіданні парламенту Беселія, список політв'язнів і осіб, гнаних з політичних мотивів, не остаточний, і він буде доповнений протягом місяця. "Існування в сьогоднішній Грузії політв'язнів - це ганьба. Жоден політв'язень не повинен залишатися у в'язниці. Це буде хорошим прецедентом для будь-якої влади", - сказала вона.

Беселія нагадала, що при колишній владі безліч міжнародних організацій і Державний департамент США в своїх звітах писали про наявність політв'язнів в Грузії з вказівкою їх імен, але "влада і вухом не повела".

Парламентська опозиція виступила категорично проти звільнення політв'язнів, заявивши, що на волю випускають "зрадників батьківщини" і "терористів".

Читайте також: Грузія в найближчі 2-3 роки чекає двозначного економічного зростання