ua en ru

Парламент Греції схвалив нові заходи жорсткої економії

Парламент Греції схвалив умови нової програми фінансової допомоги з боку Євросоюзу та Міжнародного валютного фонду (МВФ), що передбачають введення нових заходів жорсткої економії, передає Reuters.

Заходи, прописані в угоді, зокрема, передбачають скорочення 15 тис. робочих місць, зменшення в 2012 р. зарплат і пенсій на загальну суму 4,4 млрд дол

У своєму зверненні до парламентаріїв прем'єр-міністр країни Лукас Пападемос попередив про початок "хаосу" в разі відмови від заходів економії, передбачених угодою з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом. Він також засудив дії демонстрантів, нагадавши про неприпустимість вандалізму в "демократичній країні".

Сьогоднішнє голосування в парламенті супроводжувалося масовими заворушеннями в центрі Афін. У неділю біля будівлі парламенту з вимогою не приймати нових заходів економії зібралися десятки тисяч людей.

Пізніше демонстрація переросла в зіткнення з поліцією. Протестуючі кинули в бік поліцейських кілька "коктейлів Молотова", після чого ті застосували сльозогінний газ і кийки. Крім того, демонстранти підпалили кілька будинків в Афінах. Горіли як мінімум чотири будівлі - кафе Starbucks, два офіси комерційних банків і магазин одягу.

Крім Афін, демонстрації також пройшли на острові Корфу і в інших містах країни. В результаті, за попередніми оцінками, всього згоріло приблизно 10 будинків, близько 1,5 тис. осіб отримали різні травми. Кількість заарештованих поки невідомо.

Напередодні, звертаючись до громадян, прем'єр-міністр Греції Лукас Пападемос закликав співвітчизників підтримати угоду з "трійкою" кредиторів.

Греції необхідно отримати нові кредити до 20 березня 2012 р. - дати погашення держоблігацій на 14,5 млрд євро. При цьому, як повідомили джерела в урядових колах єврозони, остаточні домовленості з Євросоюзом, Європейським центральним банком (ЄЦБ) і МВФ повинні бути досягнуті до 15 лютого 2012 р., Щоб залагодити всі формальності до 20 березня. У разі провалу переговорів Греція не зможе розплатитися з власниками облігацій і оголосить дефолт.

У жовтні 2011 р. лідери Євросоюзу схвалили нову програму фінансової допомоги Греції об'ємом 130 млрд євро. Паралельно почалися переговори з банками-власниками грецьких держоблігацій про прощення Афінам частини основного боргу за бондами. Деталі угоди про схему участі приватного сектора (PSI) в полегшенні боргового тягаря Греції ще не оголошені.