ua en ru

Конгрес США відмовив у фінансуванні головної реформи Обами

Нижня палата Конгресу США, контрольована республіканцями, проголосувала за скасування закону про доступну охорону здоров'я - однієї із провідних соціальних програм адміністрації Барака Обами, відомої також як Obamacare.

Нижня палата Конгресу США, контрольована республіканцями, проголосувала за скасування закону про доступну охорону здоров'я - однієї із провідних соціальних програм адміністрації Барака Обами (на фото), відомої також як Obamacare, передає Associated Press.

На думку законодавців, програма охорони здоров'я Обами є малоефективною і дорогою для бюджету. Рішення республіканської більшості палати представників можна назвати апофеозом боротьби навколо внесення змін до бюджету США і спроби уникнути дефолту.

Новий фінансовий рік починається 1 жовтня 2013 р. До цього терміну палати Конгресу і уряд США мають дійти згоди щодо модифікації бюджету з урахуванням чергового наближення суми державного боргу до встановленої для нього "стелі".

Експерти передбачають, що досягнення цього показника відбудеться в середині жовтня 2013 р. Якщо до того часу не вдасться відсунути максимальну планку державного боргу трохи далі, на Америку чекає або дефолт, або тимчасове часткове припинення роботи урядового апарату.

На думку конгресменів-республіканців, блокуючи Obamacare, вони скорочують зростання державного боргу і знижують ймовірність дефолту. З іншого боку, демократична більшість Сенату заявила, що не готова підтримати пропозицію колег з нижньої палати, оскільки вважає це "марною витратою часу", що замінює конструктивні переговори напередодні дедлайну з прийняття бюджету.

Білий дім також заявив, що білль республіканців про блокування Obamacare отримає вето Президента США "в тому нещасливому випадку, якщо документ дійде до його столу".

Варто зазначити, що конгресмени-республіканці виступили з даною пропозицією під впливом "Руху чаювання" - консервативного руху, що виник у 2009 р. на хвилі критики економічної політики Обами, що передбачала підвищення податків для багатих американців.

Як повідомлялося в липні, у США реалізація ключового положення медичної реформи - про обов'язкове забезпечення співробітників медстраховкою з боку роботодавців - відкладена до 2015 р.

Нагадаємо, у травні ц.р. палата представників Конгресу США скасувала реформу охорони здоров'я, ініційовану Бараком Обамою ще в його перший президентський термін.