ua en ru

Відсутність в РФ реформ і проблеми з верховенством права можуть привести її до виключення з групи БРІК, - експерти

Якщо Росія буде стагнувати або переживати "лукашенізацію", то вона буде де-факто, виключена з групи БРІК (Бразилія, Росія, Індія і Китай), вважає засновник німецького інвестиційного фонду Wermuth Asset Management GmbH Йохен Вермут, передає Reuters.

"Інвестори часто приймають рішення інвестувати в країни БРІК або БРІК+ як в клас інструментів, який характеризується високим економічним зростанням. Проте вони часто не вирішуються інвестувати в Росію, враховуючи її проблеми. Якщо Росія зараз ними займеться, то ми побачимо колосальний приплив капіталу і величезне зростання. Якщо Росія буде стагнувати або переживати "лукашенізацію", то вона буде де-факто, виключена з групи БРІК", - зазначив він.

За словами економіста Goldman Sachs Клеменса Графе, очевидно, що потрібно збільшити вагу країн, що розвиваються, в процесі прийняття світових політичних рішень, і в цьому сенсі угруповання країн БРІК дуже корисне.

На думку Графе, країни БРІК не порівняти один з одним по класу за винятком трьох критеріїв. "Я розумію термін країни БРІК таким чином: це країни, де потенціал внутрішнього зростання (внутрішнього попиту) значно вище, ніж темпи ВВП світової економіки, це країни з досить об'ємною економікою, внутрішні драйвери зростання якої дозволять протистояти глобальним шокам, і це великі та потужні країни, щоб в кінцевому рахунку мати можливість формувати, впливати на світові політичні рішення", - вважає економіст.

На його думку, Росія підходить тільки під перший і другий з перерахованих ним критеріїв. "Що стосується другого, то криза чітко показала, що у РФ менше можливостей протистояти світовим шокам, ніж у трьох інших країн. Це, на мій погляд, пов'язано не тільки із залежністю Росії від сировинних ресурсів, але з нерозвиненістю внутрішнього фінансового ринку, відсутністю, на той момент, належної політики макро стабілізації... меншими капітальними обмеженнями в порівнянні з іншими країнами, що розвиваються", - зазначив аналітик.

Як висловився американський економіст, лауреат Нобелівської премії з економіки в 2008 р. Пол Кругман, Росія - це всього лише країна з сировинною економікою. "Незважаючи на весь свій потенціал, на даний момент, російська економіка не диверсифікована ... і ставлення інвесторів до Росії відрізняється від того, як вони бачать перспективи в інших країнах BRIC. Інвестори, які шукають дохід від своїх інвестицій, вкладають їх в Бразилію, намагаються - в Китай, і вони практично проходять повз Росію. Так що Росія - не країна БРІК, вона не відноситься до цієї категорії, і хто знає, до якої категорії вона належить", - сказав він.

У свою чергу, економіст JP Morgan Анатолій Шаль зазначив, що основна ідея БРІК, що це швидкоростучі країни, які через 20-50 років стануть "економічними важкоатлетами". "Росія, здається, не зростає такими темпами, потенційне зростання економіки значно знизилося. З цієї точки зору, буде дійсно справедливим виключити Росію з цього табору...", - сказав він.

Відсутність в РФ реформ і проблеми з верховенством права можуть привести її до виключення з групи БРІК, - експерти

Відзначимо, як говориться в звіті компанії Ernst&Young, впевнена позитивна динаміка ринків, що розвиваються (насамперед країн БРІК) продовжить компенсувати слабкі економічні показники інертних розвинених економік в найближчі чотири роки.