ua en ru

Відставка Гонтарєвої лежить в площині персональної відповідальності, - Яценюк

Відставка голови Національного банку України Валерія Гонтарєвої лежить в площині персональної відповідальності. Про це заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк в інтерв'ю українським телеканалам, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ви хочете простий відповідь на складне питання (про необхідність відставки глави НБУ Валерії Гонтарєвої, - ред.). За законом, голова НБУ може бути знята лише за поданням Президента, і то, якщо сама голова НБУ напише заяву про відставку. Зараз питання не в площині прізвища голови НБУ, а у відсутності довіри НБУ", - заявив Яценюк.

Він додав, що банківська система потребує стабілізації. "Банківська система, як і гроші, любить спокій і тишу. Тому зараз треба відновити довіру, якщо необхідна персональна відповідальність, то зробіть. Але не потрібно зациклюватися на персональній відповідальності, в тому числі, якщо це прем'єр або віце-прем'єр. Щоб ефективно працювала вся машина, якщо для цього потрібні кадрові рішення, то їх теж потрібно приймати і не затягувати час", - упевнений прем'єр.

На уточнююче питання про те, чи доцільна відставка персонально Гонтарєвої, Яценюк сказав: "Я вважаю, що в цій ситуації потрібно приймати відповідальне рішення. І зараз це рішення лежить виключно у площині персональної відповідальності".

Нагадаємо, раніше лідер фракції "Блок Петра Порошенка" Юрій Луценко заявив, що єдиний шлях для відставки голови Національного банку Валерії Гонтарєвої - її власна заява про звільнення.