ua en ru

Відмова від співпраці з МС знищить економічну незалежність України, - Медведчук

Для України участь у Митному союзі вигідна і перспективна: багато підприємств України експортно орієнтовані на країни СНД. Про це заявив лідер Громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Протягом багатьох десятиліть основними ринками збуту української продукції металургійної галузі, машинобудування, хімічної та харчової промисловостей були і залишаються країни Митного союзу і в першу чергу - Росія", - нагадав політик.

За словами Медведчука, розрив торговельно-економічних відносин з РФ, втрата замовлень і контрактів, призупинення та закриття підприємств вже завдали колосальної шкоди вітчизняній економіці. "Мотор-Січ", "Запоріжтрансформатор", НВО ім. Фрунзе, "Турбоатом", Крюківський вагонобудівний і Стахановський заводи, "Азовмаш", "Дніпровагонмаш" і багато інших підприємств сьогодні зазнають мільярдних збитків", - підкреслив він.

За прогнозами експертів, додав лідер "Українського вибору", у разі приєднання до МС Україна до 2030 року могла б отримати преференцій на суму 225 млрд дол. Обсяг виробництва машинобудування, приладобудування та інших наукоємних галузей збільшився до 72 млрд дол. Аграрії і харчовики за рахунок розширення торгівлі заробили понад 1 млрд дол.

"Повноправне членство в МС зміцнить позиції України на світовій арені. Інвестиційна привабливість країни збільшиться в рази, компанії отримають доступ до зовнішніх запозичень на прийнятних умовах, зможуть провести реформи з модернізації, підвищити власну конкурентоспроможність. Зараз у державній скарбниці немає грошей не тільки на модернізацію, але навіть на фінансування капітальних витрат вітчизняної промисловості", - заявив Медведчук.

Також політик додав, що в умовах економічної кризи відмова від співпраці з МС і новий виток євроінтеграційних реформ може повністю знищити економічну незалежність України.