ua en ru

Відмова європейських банків від позикових коштів протягом найближчих п'яти років оцінюється в 5 трлн євро

Старий Світ швидко наближається до точки неповернення. Європейські країни несуть великі витрати, борються з відпливом капіталу і відсутністю доступу на ринки кредитування. Внутрішні протиріччя ще ніколи не були настільки непримиренними. Європа, по суті, розкололася на два табори економічних (північ проти півдня) і розпалася на два політичні угруповання (Середземномор'я проти Меркель).

ВВП Німеччини становить 3,2 трлн євро. У той же час відмова європейських банків від позикових коштів протягом найближчих п'яти років оцінюється в 5 трлн євро. А їх бухгалтерський баланс - в 33 трлн євро (близько 300% ВВП зони євро). Цей же показник ЄЦБ становить 4 трлн євро.

Кілька днів тому німецький уряд, включаючи Бундесбанк, ясно дав зрозуміти європейським колегам, що канцлер ФРН Ангела Меркель не може відмовитися від фіскальної угоди і суворого дотримання договору ЄС і мандата ЄЦБ. В цілому проблема більше в Презеденті Франції Франсуа Олланді та Франції, ніж у Німеччині. Глава Єлисейського палацу не втомлюється повторювати: "Без підвищення солідарності про передачу суверенітету не може бути й мови".