ua en ru

Звільнений мер Мелітополя розповів, як його тримали в полоні

Звільнений мер Мелітополя розповів, як його тримали в полоні Мер Мелітополя Іван Федоров (Фото: infobae.com)

Відразу після затримання Івана Федорова відправили в СІЗО міста Мелітополя. За словами очільника міста, фізичних тортур у полоні до нього не застосовували, але регулярно в камеру заходило по 5-6 російських військових зі зброєю, які бажали щось випитати.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Теперішній час".

"За звільнення я хочу подякувати вільній пресі, яка об'єктивно висвітлювала цю інформацію, політиків, які підняли дане інформаційне повідомлення на найвищий світовий рівень. Я думаю, що тільки завдяки розголосу і пильній увазі до цього питання мені вдалося залишитися цілим", - зазначає Федоров.

За шість днів перебування в полоні від мера Мелітополя хотіли отримати заяву про звільнення, а також ряд підписаних документів, які б офіційно змінили розташування сил у міській раді. Але російські окупанти не розуміли, що для легітимної процедури потрібно було б збирати сесію міської ради, виносити всі питання на голосування. Федоров згадує, що удав, що пішов на поступки росіянам і підписав кілька документів, які за українським законодавством ніякої юридичної сили не мали.

Після кількох днів перебування в полоні Федорова все ж відпустили. Обмін проходив досить хвилююче, тому що було всього дві спроби. Перша спроба обміну була невдалою, вона проходила в понеділок, мера Мелітополя возили більш як сім годин в машині, після чого повідомили про те, що обмін не відбудеться, і повернули назад в камеру.

Після цього ще приблизно добу Федоров перебував у камері.Після цього була друга спроба обміну, яка теж була досить складна, тому що обмін проводився в темний час доби. Вона виявилася вдалою, мера обміняли на полонених російських строковиків.