ua en ru

Особлива обстановка в сусідніх з "особливим Донбасом" областях

Незважаючи на умовне перемир'я, яке встановилося на Донбасі, сьогодні ніхто не може спрогнозувати розвиток ситуації в регіоні.

Незважаючи на умовне перемир'я, яке встановилося на Донбасі, сьогодні ніхто не може спрогнозувати розвиток ситуації в регіоні. Влада України зробила висновки про методи агресії, які можуть бути застосовані з боку колись братньої держави. І мова тут йде не тільки про пряме збройне вторгнення ззовні, але і про розгойдуванні ситуації всередині областей, які історично мають статус "проросійських". З урахуванням цієї специфіки українським силовикам і місцевій владі сусідніх з Донбасом українських областей доводиться зміцнювати нові позиції і вибудовувати нові лінії оборони.

Так, віднедавна, після численних атак і артобстрілів прикордонних застав на ділянці межі Луганської та Донецької області з Російською Федерацією, українські прикордонники вимушено передислокувалися на новий кордон з українською територією, яка вже підконтрольна бойовикам.

"Що стосується цієї "лінії розмежування", то ми там будемо виконувати контрольні функції по перевірці режиму в тимчасовій прикордонної зони. Наші співробітники передислоковані туди (на умовний кордон з зоною АТО, - ред.) після того, як виникли проблеми на державному кордоні в Луганській та Донецьких областях", - заявив РБК-Україна радник голови Державної прикордонної служби України Сергій Астахов.

Характерно, що українські прикордонники категорично відмовляються називати облаштування нової "лінії розмежування" демаркацією, говорячи про неї лише як про тимчасове явище.

На відносно спокійних ділянках кордону північних областей України з Росією провокації припинилися лише близько тижня тому.
"Зараз на ділянці державного кордону в північних областях інцидентів немає. Близько тижня тому були ситуації, коли російські військовослужбовці спеціально провокували ситуацію навпроти Чернігівського і Сумського прикордонного загону. Вони наближалися до лінії кордону на бронетехніці, в 10 метрах розверталися і йшли вздовж державного кордону. Були польоти безпілотників, вертольотів з метою провокації і розвідки. Але перетину кордону там не було", - розповів Астахов.

За його словами, аналогічна ситуація складається і на кордоні Одеської області з Придністров'ям.

Окремо варто згадати про адміністративному кордоні між Херсонською областю та Кримом, де, за словами представника Держприкордонслужби України, Росія посилює військову присутність.

"На кордоні з Кримом таких явних спроб спровокувати прикордонслужбу або відкритим способом здійснити проникнення не було. Ми фіксуємо факти накопичення і концентрації великої кількості військової техніки в районі перешийка. Там досить багато установок "Град", гарматна артилерія, там час від часу відбувається ротація і перегрупування наземних сил: піхота, БТР. Це відбувається в 2-3 кілометрах від адміністративного кордону", - повідомив Астахов.

Про вибудовування оборони в Херсонській області розповів РБК-Україна екс-голова Херсонської облдержадміністрації Юрій Одарченко.

"Зараз Херсонщина має технічні можливості захищатися на всю глибину. Є технічні можливості, є мотострілецькі частини, є зенітні частини, є вертолітні частини, які можуть відбивати наступ ворога на всю глибину оборони. Але, безумовно, потрібне додаткове посилення технікою та особовим складом територією, яка знаходиться між Кримським півостровом і Херсонською областю", - повідомив він.

За словами Одарченка, в'їзди в Херсон і всі стратегічно важливі об'єкти регіону знаходяться під захистом блокпостів, на яких чергують і представники "самооборони", і співробітники міліції.

"Стратегічно важливі об'єкти для Криму, які знаходяться в Херсоні, можу стати приводом для подальшої окупації та наступу на Україну", - вважає Одарченко.
На його думку, в регіоні слід ввести воєнний стан і посилити оборонні позиції особовим складом і технікою.

При цьому, як зазначає екс-чиновник, в області серед місцевих жителів переважають проукраїнські настрої.

"Сьогодні очевидно можна сказати, що населення Херсонської області однозначно підтримує єдність України. Один з найголовніших чинників є те, що незважаючи на близькість російських військ у прикордонних районах ми не маємо ніяких зборів і мітингів, які були б спрямовані на федералізацію або підтримку сепаратизму. Хоча в цих районах завжди домінувало вплив Партії регіонів", - заявив Одарченко.

За словами екс-губернатора, обласна рада також займає проукраїнську позицію.

"Облрада, що складається з різних політичних партій, завжди голосував та підтримував питання, які стосувалися обороноздатності області: виділяв гроші, приміщення, активно реагував на всі ситуації. У цілому можу сказати, що люди налаштовані жорстко, позитивно і готові боротися за цілісну і єдину Україну", - говорить Одарченко.

У Харківській області місцеві силовики також не фіксують значну кількість проросійських настроїв.

"По периметру Харківської області знаходиться більше 40 блокпостів, на яких несуть службу представники усіх правоохоронних служб Харкова: СБУ, Нацгвардія, міліція територіальних підрозділів. Також до нас приєдналися громадські організації по спорудженню прикордонного з РФ рову", - розповіла РБК-Україна начальник прес-служби головного управління МВС в Харківській області Наталія Захарова.

За словами представника міліції, головний "проросійський" контингент області - місцеві комуністи.
"Можна говорити з абсолютною впевненістю, що Харків є українським містом. Якщо виходять люди на, умовно кажучи, "проросійські" мітинги, то це представники комуністів. Відповідно їх вікова категорія за 50 і старше. Максимально там збирається 20-50 осіб. Тому говорити, що в Харкові процвітають сепаратистські настрої, просто не представляється можливим", - заявила Захарова.
У Запорізькій області проходять активні інженерні роботи по зміцненню кордонів регіону.

"Після відомих подій, коли російські війська вторглися в Новоазовськ рада оборони Запорізької області ухвалила рішення зміцнити кордон області, у зв'язку з чим почалося будівництво 22 оборонних та інженерних споруд. Це не зовсім блокпости. Там і мінні поля і колючий дріт і блокпости і залізобетонні Доти. Станом на минулий тиждень половина цих об'єктів була побудована", - заявив РБК-Україна голова Запорізької ОДА Валерій Баранов.

За словами губернатора, 21 вересня прийняв присягу 37 батальйон територіальної оборони, який дислокується у селі Широкому, але надалі його бійці будуть нести службу на оборонних спорудах області.

"Що стосується блокпостів на в'їзді в Запоріжжя, то 6 з них були встановлені ще у квітні, коли виникла перша загроза з боку сепаратистів", - розповів Баранов.

Настрій серед жителів області, як зазначає голова ОДА, не викликає побоювань, однак СБУ час від часу затримує диверсійні групи.

"В процесі роботи 1-2 рази в тиждень СБУ затримує диверсійні групи. Щодо настроїв - все досить спокійно. Максимум що було - це завуальовані акції сепаратистів, якщо можна так сказати. Там виходять проплачені люди, які говорять, що потрібно зупинити АТО", - заявив Баранов.

Як будуть розгортатися події в Україні в найближчому майбутньому, ймовірно, більшою мірою буде залежати від політичних і геополітичних рішень. Тим не менш, обороноздатність конкретних регіонів буде відігравати значну роль і може стати попереджувальним чинником.

Михайло Криволапов