ua en ru

Основне завдання Італії на даний момент - відновити довіру інвесторів, - МВФ

Основне завдання Італії, яке необхідно вирішити в найкоротші терміни, - це відновлення довіри інвесторів до здібностей країни провести необхідні структурні реформи. Відповідну позицію в інтерв'ю італійським ЗМІ висловив виконавчий директор Міжнародного валютного фонду (МВФ) Арріго Садун. Він повідомив, що йому нічого не відомо про кредит у розмірі 44 млрд євро, який уряд країни нібито попросив у МВФ, і про наміри Італії звернутися за подібним позикою. "Головне зараз для Італії - це відновити довіру ринків у здатності уряду провести узгоджені структурні реформи, решта не має значення", - прокоментував Садун ситуацію з можливим кредитом.
Як зазначив представник МВФ, зараз фонд веде переговори щодо ініціативи направити до Італії інспекторів, які підготують доповідь про стан державних фінансів країни. Однак, за його словами, для того, щоб повністю узгодити деталі подібної інспекції, необхідно повне формування нового уряду, передає Reuters. Раніше повідомлялося, що інспектори МВФ з'являться в Римі в кінці листопада 2011 р. і будуть щоквартально здійснювати моніторинг економічної обстановки в країні.
Садун оцінив ризики нової фази рецесії в Європі як ймовірні. За його словами, нова рецесія може загрожувати не тільки країнам, що вже отримують фінансову підтримку від МВФ, а й іншим державам регіону. Одночасно представник МВФ повідомив, що Італія може впоратися з проблемами. "Італія - багата країна з розвиненою економікою. Скорочення держборгу на 30 млрд євро щорічно не є для неї нездійсненним завданням", - вважає він.
Раніше в італійській пресі з'явилися повідомлення про те, що МВФ запропонував відкрити для країни екстрену кредитну лінію на 44 млрд євро "як запобіжний засіб". На початку листопада 2011 р. Сільвіо Берлусконі (на той момент прем'єр-міністр Італії) повідомив, що відкинув таку пропозицію, зазначивши, що країна намагатиметься впоратися з виниклими складнощами самостійно.
Напередодні німецький економіст, представник керуючої ради Європейського центробанку Йенс Вайдман також висловив упевненість, що Італія, незважаючи на високу вартість облуговування держборгу, зможе вирішити свої проблеми. "Італія зможе самостійно вирішити свої проблеми, це лише питання політичної волі", - заявив Вайдман, додавши, що країна не використовує повністю свій економічний потенціал. При цьому німецький економіст виключив можливість повторення в Італії "грецького сценарію" (коли приватному сектору довелося погодитися на добровільне списання 50% за держоблігаціями Греції) і висловив сподівання, що уряд, який сформує новий прем'єр-міністр Маріо Монті, виявиться спроможним перед обличчям фінансових труднощів .
Тим часом 14 листопада 2011 Міністерство фінансів Італії провело черговий аукціон з розміщення середньострокових держоблігацій: 5-річні держоблігації були розміщені під рекордну прибутковість в 6,29% проти 5,32% в ході попереднього аукціону, проведеного місяць тому.
Увага фінансових ринків до даного аукціону був підвищеним у зв'язку з тим, що він став першим з моменту, коли президент Італії Джорджіо Наполітано уповноважив відомого економіста і колишнього єврокомісара Монті сформувати новий кабінет міністрів. Монті набрав достатньо підтримки, щоб очолити новий уряд Італії після того, як Берлусконі подав прохання про відставку.Тепер інвестори сподіваються, що новий уряд зможе вивести країну з кризи.
Нагадаємо, в ході торгів 9 листопада ринкова прибутковість 10-річних держоблігацій Італії перевищила критичну позначку в 7%, яку аналітики називають "точкою неповернення". При вартості запозичень на рівні 7% фінансування бюджетного дефіциту і держборгу Італії стає скрутним, і країні може знадобитися екстрена допомога партнерів по єврозоні або МВФ. Саме після того, як ставки по аналогічних держпаперами Греції, Португалії та Ірландії перевищили 7%, ці країни єврозони були змушені звертатися за міжнародною фінансовою допомогою.
Державний борг Італії становить астрономічні для єврозони 1,9 трлн євро, а дуже повільне зростання національної економіки підвищує ризик фінансової катастрофи.