ua en ru

Визначення України найбільшим порушником інтелектуальних прав не відображає реального стану справ, - Грищенко

Надання Україні Офісом торговельного представника США статусу найбільшого порушника прав інтелектуальної власності не відображає реального стану справ у цій сфері. Про це заявив віце-прем'єр міністр України Костянтин Грищенко, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів України.

"Такий статус не відображає реального стану справ у цій сфері і не враховує зусилля української влади, спрямовані на вдосконалення законодавчої бази та правозастосовчої практики в питаннях інтелектуальної власності", - заявив Грищенко.

Також він зазначив, що тільки з початку цього року в питаннях захисту прав інтелектуальної власності були досягнуті наступні результати:

Урядом безпосередньо розпочата легалізація програмного забезпечення, встановленого на комп'ютерах в органах виконавчої влади (на ці цілі в нинішньому державному бюджеті виділено 100 млн грн.). Окремим розпорядженням Генерального прокурора України встановлено прокурорський нагляд за дотриманням прав інтелектуальної власності в міністерствах і відомствах.

Правоохоронними органами спільно з Державною службою інтелектуальної власності з початку року конфісковано в 5 разів більше контрафактних оптичних носіїв неліцензійних відео-, аудіоматеріалів та програмного забезпечення, ніж за весь попередній рік.

У квітні закрито два великих Інтернет-ресурси, які використовувалися для поширення неліцензійного відео-та аудіо-контенту.

Ведеться робота з депутатським корпусом щодо прискорення прийняття двох законопроектів (обидва вже пройшли перше читання), посилюють відповідальність за порушення авторських прав, у тому числі і в мережі Інтернет.

Істотно посилена інформаційно-роз'яснювальна робота, особливо серед молодого покоління з метою формування поваги до інституту прав інтелектуальної власності, що не толерантного ставлення до Інтернет-піратства.

"Не викликає заперечень, в напрямку посилення захисту прав інтелектуальної власності в Україні ще необхідно досить багато зробити. І в цій справі ми розраховуємо на підтримку наших американських та інших іноземних партнерів. Сьогоднішнє рішення Офісу торговельного представника США не сприяє такому співробітництву. Незважаючи на це українське уряд продовжить приймати енергійні кроки щодо зміцнення поваги до прав інтелектуальної власності в нашій державі і домагатиметься, щоб вже через 6 місяців, як це передбачено американським законодавством, статус України був переглянутий", - сказав Грищенко.

Читайте також: США визнали Україну найбільшим порушником інтелектуальних прав.