ua en ru

Опозиція просить генпрокурора розслідувати виїзне засідання ВР, яке мало ознаки захоплення державної влади

Опозиційні фракції "Батьківщина", "Удар" та "Свобода" звернулися до Генерального прокурора України із депутатським зверненням з вимогою здійснити розслідування обставин, що мали місце 4 квітня на Банковій, які, на їхню думку, містять ознаки захоплення державної влади. Про це повідомляє прес-служба ВО "Батьківщина".

"Події 4 червня містять ознаки захоплення державної влади, є фактами відвертого та цинічного ігнорування приписів Конституції України", - йдеться у повідомленні.

У документі наголошується, що група народних депутатів із числа членів фракцій Партії регіонів, Комуністичної партії та окремих позафракційних депутатів провели засідання в приміщенні на вулиці Банкова, 6-8, в місті Києві. При цьому ці збори були визначені як повноцінне засідання Верховної Ради, що проводиться за межами будівлі парламенту.

"Проте, згідно з частиною 1 статті 2 регламенту Верховної Ради, парламент України проводить засідання в будинку Верховної Ради. Частина 2 статті 2 регламенту передбачає, що за рішенням ВРУ, прийнятим більшістю народних депутатів від конституційного складу парламенту, її засідання можуть проводитися в іншому місці. Однак рішення про проведення такого засідання спершу обов'язково має бути прийняте на пленарному засіданні саме в будинку Верховної Ради - вул. Грушевського, 5, м. Київ", - йдеться у повідомленні.

Водночас депутати підкреслюють, що Верховна Рада України не приймала на своєму пленарному засіданні жодного рішення про проведення свого засідання в іншому місці, в тому числі в приміщенні по Банкова, 6-8, в м. Києві.

"За таких обставин засідання Верховної Ради, що відбулося 4 квітня 2013 р. по вул. Банкова, 6-8, в м. Києві, є нелегітимним, а всі прийняті рішення на даному засіданні не мають жодної юридичної сили", - йдеться в документі.

До того ж, при проведенні зазначеного засідання не було дотримано процедури організації і ведення засідання, а також не забезпечено особистого голосування народних депутатів. У документі підкреслюється, що частина народних депутатів, які нібито голосували на Банковій, в цей самий час перебували поза межами залу засідань, що підтверджується відповідними матеріалами ЗМІ.

"При цьому онлайн трансляція засідання на телеканалі "Рада" засвідчила, що в залі засідань на Банковій фактично перебували 182 нардепи", - підкреслюють опозиційні депутати.

На їхню думку, це є прикладом порушення Конституції, відповідно до якої ВРУ приймає закони, постанови та інші акти більшістю від її конституційного складу - тобто не менш як 226 народних депутатів.

Автори звернення вимагають невідкладно здійснити розслідування обставин, що мали місце 4 квітня при проведенні засідання ВР в приміщенні на Банковій, та які містять ознаки захоплення державної влади, незаконного впливу на народних депутатів, а також перешкоджання діяльності народних депутатів.

"У разі виявлення правопорушень депутати вимагають вжити відповідних заходів прокурорського реагування та притягнути винних до кримінальної відповідальності", - йдеться у зверненні.

Заяву підписали голова фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк, голова фракції ВО "Свобода" Олег Тягнибок та заступник голови фракції "Удар" Віталій Ковальчук.

Читайте також: Нардеп звернувся до ВАСУ з вимогою визнати протиправним засідання більшості на вул. Банковій