ua en ru

ОПЕК збереже квоту нафтовидобутку на рівні 30 млн бар. на добу, - міністр нафти Венесуели

Профільні міністри держав - членів Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) на сьогоднішній нараді у Відні (проходить раз на півроку) приймуть рішення залишити незмінним офіційний граничний рівень видобутку нафти картелем - 30 млн бар. на добу. З такою думкою виступив міністр нафти Венесуели Рафаель Рамірес перед початком засідання, передає Reuters.

Раніше на цьому тижні міністр нафти Саудівської Аравії Алі аль-Нуайме заявив, що світовий нафтовий ринок знаходиться в рівновазі", тим самим давши зрозуміти, що у картелю немає необхідності коригувати офіційний рівень виробництва.

Тим не менш, деякі аналітики попереджають, що в 2014 р. надлишкову пропозицію, сформовану наростаючою здобиччю сланцевої нафти в США і можливим зростанням нафтового експорту Ірану та Лівії, може спровокувати зниження цін на "чорне золото".

На сьогоднішньому засіданні ОПЕК у Відні напевно буде обговорюватися питання повернення Ірану на міжнародний ринок нафти. В листопаді 2013 р. Іран і група "5+1" (Росія, Китай, США, Великобританія, Франція, Німеччина) уклали проміжну угоду щодо іранської ядерної програми, яка звільнить Ісламську Республіку від частини економічних санкцій в обмін на обмеження ядерної програми.

На 11:50 за київським часом нафтові ф'ючерси Brent, що є глобальним "бенчмарком", торгуються на позначці 112,34 дол./бар., американські ф'ючерси WTI - на позначці 97,23 дол./бар.

Сумарна квота нафтовидобутку ОПЕК є формальним орієнтиром, проте фактичний рівень видобутку картелю часто не збігається з офіційним. В листопаді 2013 р., за оцінками галузевих експертів, ОПЕК здобував трохи більше 30 млн бар. в добу.