ua en ru

ООН закликає США почекати з ударами по Сирії

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун після обговорення сирійського питання з Президентом США Бараком Обамою закликав Сполучені Штати почекати з початком військової операції в Сирії. Він підкреслив, що необхідно знайти дипломатичний вихід з ситуації, що склалася.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун (на фото) після обговорення сирійського питання з Президентом США Бараком Обамою закликав Сполучені Штати почекати з початком військової операції в Сирії. Він підкреслив, що необхідно знайти дипломатичний вихід з ситуації, що склалася, передає Associated Press.

Генсек ООН попросив дати час експертам міжнародної організації завершити роботу із вивчення фактів застосування хімічної зброї в передмісті Дамаску до 31 серпня. Фахівці вже взяли проби землі, повітря і опитали свідків.

Вірогідність втручання західних сил у сирійський конфлікт зросла після лютої риторики Вашингтона і Лондона щодо застосування в передмісті Дамаску хімічної зброї. Повідомлення про атаку з'явилися в ЗМІ 21 серпня. За інформацією організації "Лікарі без меж", постраждали більше 3,5 тис. осіб, 355 загинули.

Західні держави впевнені, що нервово-паралітичний газ зарин був застосований армією Башара Асада. Офіційний Дамаск звинувачує у використанні хімічної зброї повстанців.

Двома днями раніше джерело в Адміністрації Обами повідомило, що американські війська можуть почати завдавати ударів по сирійських об'єктах 29 серпня. Офіційного підтвердження цієї інформації так і не надійшло. Обама заявив, що у Вашингтона немає сумнівів щодо того, що хімічну атаку провели сирійські урядові війська, проте рішення про дії у відповідь ще не ухвалене.

Напередодні засідання Ради Безпеки ООН з сирійського питання завершилося безрезультатно. Країнам-учасницям не вдалося прийти до згоди з питання запропонованого Великобританією проекту резолюції, що дозволяв військові дії проти арабської держави. Джерело в ООН повідомило, що документ відправлений на доопрацювання.