ua en ru

ООН закликала Сирію передати хімзброю міжнародному співтовариству

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун закликав Сирію негайно дати згоду на передачу своєї хімічної зброї і початкових елементів хімічного боєприпасу міжнародному співтовариству в цілях знищення.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Пан Гі Мун (на фото) закликав Сирію негайно дати згоду на передачу своєї хімічної зброї і початкових елементів хімічного боєприпасу міжнародному співтовариству в цілях знищення, передає Associated Press.

Пан Гі Мун заявив, що він також внесе пропозицію в Раду безпеки ООН з тим, щоб країни подолали свої розбіжності і зажадали негайної здачі Сирією всього арсеналу хімічної зброї, як тільки інспектори ООН заявлять, що хімічна зброя була використана 21 серпня в передмісті Дамаску.

Він сказав, що він також планує просити РБ ООН зажадати притягання до відповідальності ініціаторів хімічної атаки.

Пан Гі Мун виголосив коротку промову 9 вересня після того, як Москва раптово оголосила про свою пропозицію, зроблену Сирії, передати хімічну зброю під контроль міжнародного співтовариства щоб уникнути військового удару США.

Сьогодні повідомлялося, що США мають намір "ретельно розглянути" пропозицію сирійському керівництву, зроблене Росією, віддати контроль над хімічною зброєю міжнародному співтовариству, передає Associated Press з посиланням на офіційних осіб в американській адміністрації.

Представник Державного департаменту Марі Харф заявила, що США розглянуть пропозицію, зроблену російським Міністерством закордонних справ сирійському керівництву, з погляду "серйозного скептицизму", оскільки ця пропозиція може насправді виявитися методом тяганини. Харф також повідомила, що Сирія постійно відкидала заклики знищити свій арсенал хімічної зброї у минулому.

Глава Держдепартаменту США Джон Керрі пообіцяв, що Асад зможе уникнути військового втручання в сирійський конфлікт, якщо передасть всю хімічну зброю, що є у нього. Керрі в черговий раз виклав позицію Вашингтона щодо хімічної атаки, здійсненої в передмісті Дамаску 21 серпня. Держсекретар США заявив, що Вашингтон має в своєму розпорядженні вагомі докази провини сирійських урядових військ.

Останнім часом вірогідність військового втручання західних сил в сірійський конфлікт різко зросла. Низка країн, зокрема США, Франція і Великобританія, посилили свою риторику відносно режиму Асада після повідомлення про застосування в передмістях Дамаску хімічної зброї, внаслідок чого нібито загинули більше 1 тис. мирних жителів.