ua en ru

ООН засудила смертний вирок 152 бангладешським прикордонникам

Верховний комісар з прав людини Організації Об'єднаних Націй (ООН) Наві Піллей висловила тривогу з приводу смертних вироків 152 бангладешским прикордонникам, повідомляє Associated Press.

Суд Бангладеш засудив громадян до страти за участь у змові 2009 р., коли співробітники підрозділу "Бангладешські стрілки" захопили штаб-квартиру своїх військ, взявши в заручники офіцерський склад. Процес, за яким проходять 864 обвинувачених, раніше викликав критику правозахисної організації Human Rights Watch, яка назвала його таким, що не заслуговує довіри і звертала увагу, що 47 підозрюваних померли під час слідства.

Піллей заявила, що ведення наслідок "не відповідало самим базовим стандартам належної правової процедури" і назвала суд несправедливим. Крім засуджених до страти, 157 чоловік були засуджені до довічних тюремних термінів, а 271 людина виправданий. Оголошення вироку відбувалося в умовах прийнятих владою заходів підвищеної безпеки в м. Дакка.

В результаті заколоту прикордонників в м. Дакка загинуло щонайменше 74 людини, 57 з яких були представниками військового командування. Заколот був організований співробітниками підрозділу прикордонників "Бангладешські стрілки" 25 лютого 2009 р. Незадоволені умовами служби прикордонники захопили в Дацці штаб-квартиру своїх військ з вищими офіцерами, коли ті проводили нараду. У заручниках опинилися 168 офіцерів. Одночасно були захоплені довколишній торговий центр і школа з учнями. Щоб припинити кровопролиття, влада обіцяла учасникам бунту амністію, але цю пропозицію було скасовано після того, як десятки тіл військовослужбовців були виявлені в братських могилах та каналізаційних мережах.

У 2009 р. військове формування "Бангладешські стрілки" налічували близько 65 тис. військовослужбовців, зайнятих переважно охороною кордонів. Основною причиною невдоволення, що вилилося в результаті у радикальні дії, став значний розрив в добробуті між старшими офіцерами і нижчими чинами, а також методи поводження командирів з підлеглими. Переважна більшість заколотників - рядовий та сержантський склад.