ua en ru

OMV: Ніяких переговорів про об'єднання "Південного потоку" і Nabucco не ведеться.

Представники австрійської нафтогазової компанії OMV, що бере участь в консорціумі з будівництва газопроводу Nabucco, спростували чутки про можливе об'єднання двох конкуруючих газопровідних проектів - "Південний потік" і Nabucco. "Ми усвідомлюємо, що повідомлення ЗМІ на цю тему вказують на дуже серйозний інтерес до проекту Nabucco. В даний час ніяких переговорів про об'єднання двох проектів не ведеться", - заявив журналістам в Анкарі член правління OMV Вернер Олі, передає Reuters.

Минулого тижня глава італійської ENI, яка є партнером ВАТ "Газпром" в проекті South Stream, Паоло Скароні заявив про доцільність об'єднання ділянок майбутніх газопроводів Nabucco і "Південний потік". "Якби всі партнери ухвалили рішення частково об'єднати два газопроводи, ми змогли б скоротити вкладення і операційні витрати і збільшити рентабельність", - сказав П.Скароні.

15 березня міністр енергетики РФ Сергій Шматко повідомив, що Росія поки не розглядає можливість об'єднання ділянок газопроводів "Південний потік" і Nabucco.

Газопровід "Південний потік" пройде по дну Чорного моря з Новоросійська в болгарський порт Варна. Потім маршрут роздвоюється: через Грецію по дну Адріатики на південь Італії і через Сербію і Угорщину до Австрії. Потужність трубопроводу повинна скласти 63 млрд куб. м газу на рік, запуск запланований на 2015 р. Проект реалізують "Газпром" і італійська ENI.

Передбачається, що магістральний газопровід Nabucco повинен буде транспортувати природний газ з Середньої Азії і Прикаспійського регіону до Центральної Європи через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Угорщину, Румунію і Австрію. Введення газопроводу в експлуатацію планувалося на 2011 р., проте згодом було перенесене на 2013 р. Вартість проекту оцінюється в 7,9 млрд євро.

Консорціум з будівництва Nabucco, в який входять австрійські OMV, німецька RWE, угорська MOL, турецька Botas, болгарська Bulgarian Energy Holding, румунська Transgaz, планує ухвалити остаточне інвестиційне рішення за проектом до кінця 2010 р. після збору заявок від потенційних клієнтів, що дозволить судити про попит на потужності трубопроводу.