ua en ru

Омбудсмен Лутковська стурбована зростанням тиску на громадських активістів

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська висловлює глибоку стурбованість у зв'язку зі зростанням тиску на активістів громадянського суспільства, численними повідомленнями про вчинення нападів на учасників та організаторів мирних акцій протесту, журналістів, а також фактів пошкодження їх майна та власності. Про це повідомляє прес-служба омбудсмена.

"За період з 30 листопада 2013 року у Секретаріат Уповноваженого надійшли десятки звернень щодо вчинення нападів на організаторів або співорганізаторів та місцевих активістів протестних акцій у Феодосії, Одесі, Дніпропетровську, Харкові, Житомирі, Тернополі; пошкодження майна та автомобілів, що належать активістів протестних акцій, Сімферополі, Луганську, Ужгороді, Одеської області та Харкові; жорстокого побиття журналістів та представників ЗМІ у Києві, Київській області, Житомирі", - йдеться в заяві.

Відповідно до заяви, повідомлення, звернення та інформацію, що надійшла від представників правозахисних організацій щодо цих подій, додані до відповідних проваджень щодо порушення прав на мирні зібрання, свободу слова, отримання і поширення інформації, життя та особисту недоторканність, які знаходяться під моїм особистим контролем.

За словами омбудсмена, представники інститутів громадянського суспільства, правозахисна спільнота справедливо відзначають, що зазначені факти сприймаються в суспільстві як свідчення можливої реалізації стратегії залякування активістів мирних протестних акцій.

"На жаль, безкарність винних у вчиненні цих протиправних дій тільки підсилює і стверджує цю думку в суспільстві", - додала Валерія Лутковська.

"У зв'язку з цим я звертаюся до Генерального прокурора України та Міністра внутрішніх справ України з вимогою забезпечити проведення ефективних, об'єктивних і прозорих розслідувань усіх справ, пов'язаних з нападами на журналістів та активістів мирних протестних акцій, пошкодженням їх майна і автомобілів, і притягнути до відповідальності винних осіб. Адже безкарність провокує і породжує нові злочини", - звернулася Лутковська.

"Одночасно звертаю увагу журналістів, громадських активістів та працівників ЗМІ на неприпустимість порушення права на приватність і розголошення персональних даних. Слід завжди пам'ятати, що за будь-яких обставин до винесення вироку судом особа є невинуватою. Отже, поширення повідомлень про вини тих чи інших осіб у вчиненні протиправних дій, поєднане з оприлюдненням їх персональних даних, не тільки порушує норми журналістської етики, але і містить ознаки кримінального діяння", - заявила вона.