ua en ru

Остаточна редакція програми розвитку фондового ринку на 2011-2015 рр. буде сформована до кінця першої декади жовтня, - ДКЦПФР

Остаточна редакція програми розвитку фондового ринку на 2011-2015 рр. буде сформована до кінця першої декади жовтня ц.р. Про це на прес-конференції повідомив глава Держкомісія з цінних паперів і фондовому ринку Дмитро Севелєв, передає кореспондент РБК-Україна.

«Сьогоднішня презентація - тільки старт такої масової компанії по обговоренню в середовищі професійних учасників фондового ринку, фахівців, учених... Звичайно, вона буде доповнена», - сказав Д.Севельов.

Нагадаємо, ДКЦПФР 21 вересня ц.р. схвалила програму розвитку фондового ринку до 2015 р. Документ пропонує механізми вирішення проблеми низької ліквідності ринку, поліпшення його інфраструктури та спрощення валютного регулювання.

Згідно з текстом "Програми розвитку фондового ринку на 2011-2015 рр.", затвердженої ДКЦПФР, основні проблеми українського ринку капіталу можна вирішити за допомогою податкового та валютного стимулювання, збільшення капіталізації ринку, удосконалення його інфраструктури та механізмів державного регулювання. Підготовкою програми ДКЦПФР займалася з червня, тепер його має затвердити Кабінет міністрів.

У програмі міститься більше ніж 120 заходів із подолання проблем. У короткостроковій перспективі (до кінця 2012 р.) планується дозволити звернення концесійних корпоративних облігацій, знизити вимоги до лістингових паперів, дозволити включати в лістинг біржі акції, які вже пройшли процедуру лістингу на другому фондовому майданчику. Пробудити інтерес емітентів до IPO планується через спрощення умов випуску та розміщення паперів. Також очікується зміна вимог до андеррайтерів.

Документ регламентує спрощення порядку здійснення операцій з іноземною валютою для резидентів, з тим щоб українські інвестори могли активніше купувати цінні папери емітентів інших країн. Планується врегулювати випуск та обіг валютних деривативів. Документ також декларує необхідність обов'язкового створення Центрального депозитарію.

Довгострокова перспектива (до кінця 2015 р.) розвитку фондового ринку передбачає скасування торгівлі з відстрочкою платежу. Як вказує документ, всі угоди повинні будуть здійснюватися тільки в режимі миттєвої поставки проти платежу.