ua en ru

Громадські організації вимагають від Шокіна звільнення Тищенко

Громадський рух "За правду" звернувся до генерального прокурора Віктора Шокіна з проханням звернути увагу на керівника управління забезпечення повернення активів, одержаних злочинним шляхом при МВС України, Олену Тищенко. Про це йдеться у відкритому листі громадського руху.

За даними руху, Тищенко ухилялася від декларування доходів і майнового стану, тому не може очолювати управління.

Громадський рух вважає, що проти Тищенко повинно бути розпочато досудове розслідування.

"За правду" в своєму зверненні зазначає, що Тищенко вже відома громадськості скандалом, пов'язаним з казахським банкіром Мухтаром Аблязовим, захисником по справі якого вона виступала, крім того, вона сама була на лаві підсудних за межами України та в міжнародному розшуку.
Також у русі зазначили, що декларація про доходи Тищенко викликала багато питань. "Як стало відомо, декларація за 2014 р., яку Тищенко надала в органи МВС, має ряд невідповідностей з декларацією за 2014 р., яка була подана нею ж в апарат Верховної Ради. Зокрема, мова йде про невідповідність отриманих доходів і майна у власність за один і той же період", - зазначили в русі.

В "За правду" нагадали, що, згідно ст. 366 Кримінального кодексу України визначено, що надання суб'єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України "Про запобігання корупції", або умисне неподання суб'єктом декларування зазначеної декларації - карається позбавленням волі на строк до двох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років. Дана норма набула чинності з 26.04 2015 р.
Таким чином, підкреслили у русі, маючи інформацію про розбіжність даних у деклараціях Тищенко, виникає ймовірність того, що вже сьогоднішня чиновниця намагається навмисне сховати своє матеріальне становище від громадськості. "Крім того, за інформацією ЗМІ, в деклараціях не вказано нерухоме майно Олени Тищенко за межами України, - мова йде про будинок в Мужен (Франція)", - наголосили активісти.

"За правду" просить генпрокурора врахувати вищенаведені факти щодо декларування доходів і майнового стану за 2014 р. Тищенко Оленою Юріївною при вступі на посаду керівника Управління забезпечення повернення активів, одержаних злочинним шляхом при МВС України, а також декларування доходів і майнового стану за попередні періоди, починаючи з 2005 року.

Також активісти просять Шокіна внести відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань за фактами, описаними в даному зверненні і почати досудове розслідування за фактом умисного ухилення Тищенко від декларування доходів і майнового стану.

Громадські організації вимагають від Шокіна звільнення Тищенко