ua en ru

ОБСЄ направить 90 довготермінових спостерігачів за парламентськими виборами в Україні

ОБСЄ направить 90 довготермінових спостерігачів за парламентськими виборами в Україні. Про це під час робочої зустрічі з заступником голови Центральної виборчої комісії (ЦВК) Андрієм Магерою повідомила глава місії спостереження Бюро демократичних інститутів та прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ посол Одрі Френсіс Гловер, передає прес-служба ЦВК.

За словами Гловер, БДІПЛ ОБСЄ розпочало роботу міжнародної місії спостерігачів на виборах народних депутатів України 10 вересня цього року у кількості 20 осіб, до яких найближчим часом приєднаються ще 19 колег. Очікується, що до України прибудуть 90 довготермінових спостерігачів, а орієнтовно за тиждень до дня голосування - ще 600 короткотермінових спостерігачів, серед яких будуть представники держав-учасниць ОБСЄ, Ради Європи, Європейського парламенту та НАТО. Вони відслідковуватимуть процес голосування безпосередньо на виборчих дільницях.

За її словами, члени спостережної місії БДІПЛ вже найближчим часом планують обговорити різноманітні питання виборчого процесу з представниками державних установ, політичних партій, засобів масової інформації, громадянського суспільства, дипломатичного корпусу, акредитованого в Україні, та кандидатами у народні депутати.

Також, Гловер повідомила, що під час свого перебування в Україні члени місії, які працюватимуть не тільки в столиці, а й в регіонах, підготують як мінімум два проміжні звіти своєї роботи та будуть негайно повідомляти комісію при виникненні будь-яких зауважень.

Крім того, поцікавившись процесом реєстрації міжнародних спостерігачів в Україні представники БДІПЛ ОБСЄ висловили сподівання, що процес реєстрації їхніх співробітників пройде якомога швидше, адже вони мають бажання бути присутніми на засіданнях ЦВК.

Не оминули увагою члени місії спостереження БДІПЛ ОБСЄ й досить велику кількість скарг і судових позовів, які надходять до ЦВК. Як пояснив Магера, раніше такої кількості скарг до ЦВК не надходило, і на це є як об'єктиві, так і суб'єктивні причини. Об'єктивною причиною, на його думку, є той факт, що ЦВК ніколи раніше не реєструвала кандидатів мажоритарників. Цим процесом опікувалися окружні виборчі комісії. Відтак, скарги надходили до них.

На завершення зустрічі заступник голови ЦВК Магера дав високу оцінку тривалого співробітництва БДІПЛ ОБСЄ з ЦВК та подякував за постійну увагу та всебічну допомогу щодо організації виборів в Україні. Він також висловив готовність всіляко сприяти майбутнім спостерігачам з першого дня їхньої роботи в Україні.

У свою чергу Гловер подякувала ЦВК за попередню співпрацю і допомогу, висловивши сподівання, що співробітництво високого рівня, якого досягли дві інституції, буде тривати не тільки до дня голосування, а й після дня виборів.

Нагадаємо, вибори до Верховної Ради відбудуться 28 жовтня.