ua en ru

Обсяг торгів державними ЦП на біржі "Перспектива" в липні перевищив показник ПФТС більш ніж у два рази - 9,52 млрд грн

У липні ПФТС втратила лідерство в секторі торгівлі ОВДП. Обсяг операцій на її майданчику з державними цінними паперами склав 4,68 млрд грн, скоротившись більш ніж втричі в порівнянні з червнем - 15,2 млрд грн. Такий обсяг торгів виявився більш ніж в два рази меншим, ніж на біржі "Перспектива", - 9,52 млрд грн (у червні 4,4 млрд грн). У поточному році дніпропетровський майданчик всього один раз, в травні, ставав лідером за обсягом торгів всіма видами цінних паперів, потіснивши беззмінного лідера - ПФТС. Але тоді їй не вистачило 400 млн грн, щоб перевищити розміри вторинного ринку держоблігацій на ПФТС. Про це пише видання "Комерсант-Україна".

Завдяки зростанню обсягу операцій з ОВДП "Перспектива" в липні зайняла перше серед організаторів торгів - 12,9 млрд грн (6,8 млрд грн). На другому місці опинилася біржа ПФТС, що лідирувала раніше, - 5,6 млрд грн (16,6 млрд грн). Третє місце утримує "Українська біржа" - 2,2 млрд грн (1,8 млрд грн). Більше половини цього результату забезпечили операції на терміновому ринку - 1,3 млрд грн. Цей майданчик також був лідером в сегменті акцій з обсягом торгів в 864,5 млн грн (736,4 млн грн). На другому місці "Перспектива" з 507,4 млн грн (520,2 млн грн). На ПФТС, яка відмовилася від розвитку ринку акцій, обсяг торгів цим інструментом склав 30 млн грн (50,1 млн грн).

Директор біржі "Перспектива" Станіслав Шишков пояснив, що збільшити обсяги торгів вдалося завдяки "лояльності і тарифам". "Це логічний наслідок залучення найкрупніших операторів. Залучення кожного банку вело за собою залучення його контрагентів, - говорить він. - Банкам краще у нас торгувати, оскільки ми супроводжуємо кожну операцію". Він відзначив, що великі обсяги торгів ОВДП не пов'язані з проведенням деякими банками операцій РЕПО з НАК "Нафтогаз України".

Нагадаємо, раніше повідомлялося про конфлікт акціонерів ПФТС.