ua en ru

Обсяг світового ринку вітряної енергетики в 2013 р. знизиться на 5%, - аналітики

Уповільнення світової економіки знову призвело до спаду активності в секторі альтернативної енергетики. Експерти прогнозують спад в глобальному сегменті вітряної енергетики в 2013 р., передає телеканал "Росія 24".

Згідно з оцінками консалтингової компанії MAKE Consulting обсяг світового ринку вітряної енергетики в 2013 р. впаде на 5%.
Аналітики відзначають, що найбільш помітно зниження активності буде в країнах Європи, Близького Сходу і Африки.

У 2012 р. сукупна потужність встановлених вітряних турбін в даному регіоні склала 13,4 гігават (ГВт). У 2013 р. прогнозується введення в дію нових потужностей у розмірі 13,3 ГВт. У 2014 р. тенденція щодо зниження продовжиться: сукупна потужність планованих до установки нових вітряних турбін складе 12,4 ГВт.

Експерти вказують на той факт, що економічні проблеми в багатьох країнах призвели до скорочення підтримки сегмента вітряної енергетики.

Так, в Іспанії були заморожені багато проектів з вітроенергетики за участю держави. У Британії влади знизили обсяг субсидій. Влада Німеччини також планують зміни в субсидіях для даного сектора.

На цьому фоні в MAKE очікують, що обсяги ринку вітроенергетики продовжать знижуватися і наступного року. За оцінками експертів, річний обсяг встановлюваних нових потужностей у вітроенергетиці в регіоні EMEA досягне 19 ГВт.

При цьому, згідно з прогнозами MAKE, оператори наземних вітроенергетичних компаній зможуть досягти паритету за вартістю генерації електрики з операторами звичайних генеруючих компаній.