ua en ru

Обсяг чорної зарплати щорічно становить 200 млрд грн, - Яресько

Обсяг чорної зарплати щорічно становить 200 млрд грн, - Яресько

В Україні обсяг чорної зарплати щорічно становить 200 млрд грн. Про це заявила міністр фінансів України Наталія Яресько під час години уряду у Верховній Раді України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ставка податку єдиного соцвнеску - 41% - фактично одна з найбільших в Європі. Це змушує ринок праці ховатися в тінь. За деякими розрахунками, обсяг чорної виплати зарплати щорічно зі становить 200 млрд грн. Ми повинні розірвати це порочне курс. Адже дефіцит Пенсійного фонду ми покривали за рахунок збільшення єдиного соцвнеску. Тому уряд має зробити все, щоб забезпечити виведення цих коштів з тіні, вивести виплату таких зарплат з тіні. В бюджеті цього року ми виходили з філософії поетапного зниження ставки єдиного соцвнеску до 16,5% при виконанні ряду умов", - заявила Яресько.

За її словами, світова практика доводить, що використання "каральних заходів" не сприяє виведенню зарплат з тіні.

Але вже в наступному році, за прогнозами глави Мінфіну, при виконанні всіх умов, буде можливість знизити єдиного соцвнеску до 24,5%.

Нагадаємо, 31 грудня 2014 р. Президент України Петро Порошенко підписав закон України 77-VIII, передбачає зниження єдиного соцвнеску з 41% до 16,4%, якщо на підприємстві зарплата становить більше 3-х прожиткових мінімумів,