ua en ru

Обама впевнений, що США уникне "фіскального обриву"

Президент США Барак Обама висловив упевненість в тому, що США вдасться уникнути "фіскального обриву". Слова Президента США прозвучали під час прес-конференції, передає телеканал CBS.

Свою заяву глава Білого дому зробив після переговорів з лідером демократів у Сенаті Гаррі Рідом і республіканцем спікером палати представників конгресу США Джоном Бонером.

Президент закликав партії досягти компромісу, підкресливши, що в даний момент економіці США не потрібні додаткові складності. При цьому Обама висловив готовність до прийняття, як комплексних рішень, так і часткових заходів.

Незважаючи на всі складності, Президент підтвердив впевненість у можливості уникнути гіршого сценарію.
Нагадаємо, якщо адміністрація Білого дому і конгрес не дійдуть згоди до січня 2013 р., економіку може очікувати "фіскальний обрив" - автоматична відміна податкових пільг, введених колишнім Президентом США Джорджем Бушем-молодшим і повернення податкових ставок на рівень 2001 р.

Основним предметом переговорів є питання підвищення ставки для заможних американців. Обама наполягає на тому, щоб підвищення оподаткування торкнулося всіх співгромадян з доходом вище 400 тис. дол. Республіканці відстоюють поріг в 1 млн дол.

За оцінками експертів, "фіскальний обрив" може коштувати США до 600 млрд дол. і стати причиною нової економічної рецесії. Обама попередив, що за такого розвитку подій ризикує постраждати кредитний рейтинг США.

Минула прес-конференція стала для Обами останньої перед різдвяними канікулами. Білий Дім офіційно підтвердив, що Президент і його родина будуть зустрічати свято на Гавайських островах.

Читайте також: Агентство Fitch загрожує понизити кредитний рейтинг США на рівні AAA при настанні "бюджетного обриву"