ua en ru

Обама підтвердив намір закрити в'язницю в Гуантанамо

Президент США Барак Обама провів зустріч з уповноваженими по питанню закриття в'язниці в Гуантанамо Кліффордом Слоуном (Державний департамент) і Полом Льюїсом (Міністерство оборони), передає Associated Press. У ході зустрічі президент підтвердив намір ліквідувати в'язницю і висловив підтримку діям обох офіційних осіб. Це була перша зустріч президента з уповноваженими.

Передвиборча обіцянка Обами закрити в'язницю була блокована рішенням конгресу. У свою чергу, у травні 2013 р. президент оголосив про швидке призначення уповноважених і дав розпорядження Пентагону вибрати місце на території США для проведення процесів над в'язнями Гуантанамо.

Білий дім заявив, що адміністрація має намір продовжити поступову передачу ув'язнених в інші країни. Обама вимагає від конгресу зняти обмеження на транспортування в'язнів.

Зараз в Гуантанамо містяться 164 людини, багатьом з яких навіть не пред'явлені звинувачення. Процес розбору справ і передачі ув'язнених третім сторонам набирає обертів.

В'язниця розташована на безстроково орендованої США військово-морській базі в затоці Гуантанамо (Куба). Вона почала функціонувати як табір для осіб, обвинувачених США в тероризмі, з 2002 р.