ua en ru

Про переведення з Криму на континентальну частину України попросили 19 суддів

Про переведення з АР Крим на континентальну частину України попросили 19 суддів.

Про переведення з АР Крим на континентальну частину України попросили 19 суддів. Про це йдеться у рішенні комітету Верховної Ради з питань верховенства права та правосуддя, передаэ кореспондент РБК-Україна.

Комітет вирішив звернутися до Верховного Суду України, Міністерства Юстиції, Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та голів вищих спеціалізованих судів з проханням розглянути ситуацію, що склалася з суддями АР Крим та вжити відповідних заходів. Відповідне рішення було сьогодні проголосоване за засіданні комітету.

Крім того, комітет просить спікера парламенту Олександра Турчинова, взяти до уваги при формуванні порядку денного сесії Верховної Ради вирішення питання щодо звільнення суддів АР Крим.

Зокрема, у рішенні комітету йдеться про те, що за інформацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів України сьогодні в судах АР Крим працює 492 судді. Станом на 24 березня до комісії звернулося 19 суддів з проханням про переведення на роботу на посаду судді в континентальну частину України. Крім того, на розгляді в парламенті знаходяться подання Вищої ради юстиції про звільнення 139 суддів з посад за загальними та особливими обставинами, 9 суддів за порушення присяги, 1 судді за власним бажанням, 129 суддів пропонується звільнити у відставку (з них 52 судді досягли 65 річного віку та продовжують отримувати заробітну плату не здійснюючи про цьому правосуддя). Серед цих 129 суддів, яких пропонується звільнити є 13 загальної юрисдикції АР Крим.