ua en ru

Новий статут дозволяє "Нафтогазу" самому призначати членів правління найбільших підприємств

Новий статут дозволяє "Нафтогазу" самому призначати членів правління найбільших підприємств Фото: "Нафтогаз"

Раніше такі рішення узгоджувалися з Кабміном і профільним міністерством

Згідно нового статуту Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України", компанія може самостійно призначати членів правління і наглядової ради найбільших нафтогазових підприємств країни, тобто без узгодження з профільним міністром і Кабміном. Про це йдеться в новому статуті "Нафтогазу", опублікованому на урядовому порталі.

Тепер правління "Нафтогазу" може самостійно призначати і звільняти членів правління найбільших нафтогазовидобувних підприємств ("Укргазвидобування", "Укртранснафта", "Укртрансгаз" та ін), змінювати склад наглядових рад, а також погоджувати великі угоди. Раніше для цього було потрібно узгодження з профільним міністром і з Кабінетом міністрів України.

Крім того, відтепер призначення членів правління "Нафтогазу" більше не прерогатива Кабміну, а міністра економічного розвитку і торгівлі.

Відзначимо, НАК "Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом по території України.

Нагадаємо, Кабмін затвердив новий статут "Нафтогазу" 4 грудня. Крім того, Кабмін передав 100% акцій "Нафтогазу" в управління МЕРТ.