ua en ru

Новини України за 31 березня: продовження "коаліціади" і візит Порошенка в США

Новини України за 31 березня: продовження "коаліціади" і візит Порошенка в США Фото: Порошенко перебуває з робочим візитом у США

Найголовніше за четвер

Новини України та світу 31 березня: "Самопоміч" провела консультативна нарада з БПП, Порошенко виступив у США на форумі "Боротьба за свободу триває", ФСБ затримала українського контррозвідника, в Генштабі повідомили, що сьомий хвилі мобілізації може не бути, а Обама закликав РФ скоротити ядерні озброєння.

"Коаліціада" затягується

Незважаючи на вчорашні заяви про те, що нова коаліція може бути сформована вже в четвер, цього так і не сталося. Разом з тим, подібні заяви продовжують звучати, а БПП продовжує працювати над створенням парламентської більшості. Зокрема, вчора відбулося спільне засідання фракцій БПП і "Самопоміч". Так "Самопоміч", яка була ініціатором зустрічі, хотіла обговорити свої вимоги щодо можливої підтримки кандидатури Гройсмана на прем'єрське крісло. А БПП, за словами нардепа Олени Сотник, вимагала від "Самопомочи" вступити в коаліцію. Однак Єгор Соболєв та Олег Березюк заявили, що зустріч були консультативного характеру, і колеги "обмінялися думками для створення якісної партнерської роботи в парламенті". Також Березюк підкреслив, що його фракція готова співпрацювати з новою коаліцією, однак входити в неї не збирається. Крім того, з приводу коаліції і нового прем'єра висловився Олег Ляшко. За його словами, радикали підтримають кандидатуру Гройсмана і будуть брати участь у парламентській більшості в тому випадку, якщо їх антикризовий план буде включений в програму коаліційної угоди.

Новини України за 31 березня: продовження "коаліціади" і візит Порошенка в США

Фото: "Самопоміч" готова співпрацювати з коаліцією, але не входити в неї

Візит Порошенка до США

Петро Порошенко, перебуваючи з робочим візитом в США, виступив на форумі "Боротьба за свободу триває". Він заявив, що Україна у свій час відмовилась від ядерної зброї, а Росія, всупереч передбаченим домовленостями, здійснила військову агресію. Президент розповів, що в результаті цього вторгнення кількість загиблих на Донбасі перевищує втрати США в Афганістані за останні 15 років. Також, за його словами, як мінімум 11 українців стали політв'язнями в Росії. Крім того, Порошенко виступив з ініціативою укладення двосторонньої угоди з США з безпеки. В ході свого виступу президент також зазначив, що очікує виходу України з політичної кризи вже на цьому тижні.

Новини України за 31 березня: продовження "коаліціади" і візит Порошенка в США

Фото: Порошенко виступив на форумі в США

ФСБ затримала українського контррозвідника

Вчора російська ФСБ повідомила про те, що на території РФ затримано український контррозвідник Юрій Іванченко. Згідно з їх повідомленням, Іванченко був підготовлений до спецоперації силами СБУ і ЦРУ США, в ході якої він би запропонував свою співпрацю ФСБ. Також, там розповіли, що контррозвідник зажадав зв'язатися з диппредставництвом України, і, так як він не завдав ніякої шкоди Росії, буде видворений з країни із забороною на в'їзд. У свою чергу, глава СБУ Василь Грицак заявив про те, що рапорт про виїзді він написав, але не погодив, а доступу до державної таємниці він не має з 2014 року. Також, за словами Грицака, найближчим часом має бути звільнений.

Новини України за 31 березня: продовження "коаліціади" і візит Порошенка в США

Фото: ФСБ затримали українського контррозвідника

Сьомий хвилі мобілізації може не бути

В Генштабі повідомили про те, що сьомий хвилі мобілізації може і не бути. Потреба у військових, яка виникне після п'ятої хвилі демобілізації, може бути перекрита контрактниками. Так, з початку 2016 року контракт з ВСУ підписали близько 18 тисяч чоловік. Також в генштабі розповіли, що якщо потреба в мобілізації виникне, то її чисельність становитиме від 5 до 10 тисяч громадян. Однак рішення буде прийнято після завершення військових навчань "Весняний грім-2016".

Новини України за 31 березня: продовження "коаліціади" і візит Порошенка в США

Фото: сьомий хвилі мобілізації може не бути

Обама закликав РФ скоротити ядерні озброєння

Барак Обама звернувся закликав Росію провести переговори щодо скорочення ядерного арсеналу. Він зазначив, що цей вид озброєння є найнебезпечнішою з глобальних загроз. А РФ і США разом володіють понад 90% ядерної зброї. Також Обама розповів, що якщо обидві країни продовжуватимуть виконувати програму по скороченню і обмеженню ядерних запасів, то до 2018 року " кількість розгорнутих американських і російських ядерних боєголовок буде на найнижчому рівні з 1950 року".

Новини України за 31 березня: продовження "коаліціади" і візит Порошенка в США

Фото: Обама закликав Росію скоротити ядерні озброєння

Читайте також: інтерв'ю з Єгором Фірсовим, якого ЦВК позбавила мандата, та авторський матеріал про те, що конкуренти Трампа і Клінтон можуть переламати хід виборів у США.