ua en ru

Нова хвиля об'єднань в банківському секторі нині не актуальна, - банкір

Глава італійського банку UniCredit Федеріко Гіззоні в інтерв'ю Handelsblatt заявив, що вважає не актуальними мегазлиття в банківському секторі. Втім, за його словами цілком можливо, що у дрібних дочірніх банків можуть з'явитися нові господарі.

«Цілком імовірно, що в деяких країнах місцеві банки частково відберуть у іноземних концернів частку на своєму вітчизняному ринку. Це може відбутися, скажімо, у Польщі, де деяким більш слабким конкурентам доведеться залишити ринок. Що ж стосується приблизно рівноцінних великих груп, то тут з приводу можливості злиття я налаштований дуже скептично. До того ж наглядові органи більше не відчувають симпатій до величезних системоутворюючих інститутів. Вважаю, що тема мегаоб'єднань нині не актуальна», - сказав Гіззоні.

В цілому за його словами, банківський сектор зараз функціонує добре, і колапс, що можна порівняти з кризою після банкрутства Lehman Brothers, йому не загрожує, оскільки тоді міжбанківський ринок перестав функціонувати на місяці. Втім, він явно стурбований питаннями ліквідності окремих інститутів. Але спостерігається збільшення депозитів банків на рахунках ЄЦБ, що є ознакою того, що довіра між ними вже не така значна, як ще чотири місяці тому, зазначає банкір.

«По-справжньому мене турбує проблема, пов'язана з доларом: інституційні інвестори з США обрізають кредитні лінії або ж заморожують капітал. Втім, нас це стосується меншою мірою, ми навіть розміщуємо долари у ФРС, оскільки маємо надлишок готівки», - сказав італійський банкір.

Гіззоні зазначив, що стан бюджету Італії негативно позначається на курсі банківських акцій і рефінансуванні зобов'язань. «Ринок реагує на високе співвідношення між держборгом і ВВП, не звертаючи уваги на інші фундаментальні показники, наприклад на дуже низький рівень заборгованості італійських приватних домогосподарств. Справжньою ж проблемою Італії, на мій погляд, є відсутність зростання. При цьому дозволю звернути вашу увагу на те, що темпи зростання економіки Північної Італії, перевищують 2% », - зазначив банкір.

Що стосується нової хвилі звільнень банківських службовців, то Гіззоні зазначив, що лише за рахунок скорочення тисяч робочих місць успіху не досягти. Головне - це грунтовна перебудова структури витрат і робочих процесів, а також впровадження нових технологій. Однак, «без скорочень боротьба за зростання ефективності та продуктивності праці буде безуспішною», - сказав Гіззоні. У концерні, за словами його керівника надлишкові потужності є тільки в управлінському апараті, тому нещодавно оголосили про скорочення 700 робочих місць у Німеччині.