ua en ru

Нова редакція закону "Про депозитарну систему" дозволить НБУ створити Центральний розрахунковий центр

Як стало відомо, парламент готовий монополізувати грошові розрахунки по біржових операціях з цінними паперами. Нова редакція закону "Про депозитарну систему", підготовлена депутатами до другого читання, дозволить НБУ створити Центральний розрахунковий центр, що володіє винятковим правом надавати клірингові послуги і виступати центральним контрагентом для бірж. Відсутність можливості заробляти на клірингу зробить для учасників ринку подальше інвестування у фондову інфраструктуру неактуальним. Про це пише "Комерсант-Україна".

У розпорядженні "Комерсанта-Україна" опинилася копія фінальної версії законопроекту N9428 "Про систему депозитарного обліку цінних паперів", яку парламентський комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової і митної політики затвердив до другого читання. Через півроку після ухвалення документа в першому читанні в ст. 15 закону з'явилася згадка про Центральний розрахунковий центр (ЦРЦ). "Винятковою функцією ЦРЦ є здійснення клірингу і проведення грошових розрахунків по договорах з цінними паперами і іншими фінансовими інструментами, укладених на фондових біржах", - мовиться в документі.

ЦРЦ проводитиме грошові розрахунки по всіх операціях біржового і позабіржового ринку за принципом "постачання проти платежу". Для цього біржі будуть зобов'язані укласти договори з ЦРЦ на надання ним клірингових послуг. Спочатку пропонувалося, щоб кліринговою діяльністю займалися фондові біржі, Центральний депозитарій (ЦД), депозитарій державних цінних паперів НБУ і клірингові установи, що отримали ліцензію Нацкомісії з цінних паперів і фондовогр ринку (НКЦПФР). Тепер же запропоновано, щоб цю діяльність, окрім ЦРЦ, могли здійснювати тільки ЦД і депозитарій НБУ. Одночасно ЦРЦ стане центральним контрагентом (ЦК), а значить, відпаде необхідність в існуванні ООО "Український центральний контрагент" при "Українській біржі" і ООО "Біржовий центральний контрагент" при ПФТС. ЦК дозволяє проводити анонімні операції між клієнтами одного брокера.

Нагадаємо, даний законопроект був прийнятий за основу 22 грудня 2012 р.