ua en ru

Нова програма рефінансування ЄЦБ лише відсуває рішення боргових проблем ЄС на невизначений термін, - експерт

Проведений ЄЦБ новий аукціон трирічних кредитів знову закачав в банківську систему мільярди євро, однак це не допоможе впоратися з борговою кризою, а лише відсуває рішення проблем на невизначений термін. Таку думку висловив відомий швейцарський інвестор Марк Фабер.

"Це тільки відсуває рішення проблем на невизначений термін. Я завжди був проти політики друкування грошей. Центробанки багатьох країн тільки як би розмивають гроші, які втрачають свою силу. Інфляція неминуча... Гроші центробанків повинні були прийти в реальну економіку. Але цього не відбувається. Зрештою, за рахунками доведеться платити чесним вкладникам і власникам облігацій. Інфляція знецінить їх активи", - прогнозує він.

За словами економіста, фінансова система стала занадто величезною порівняно з реальною економікою. "Коли на початку 1970-х років я починав свою трудову діяльність, інвестиційні банкіри в якості гарантії пропонували власні кошти. Сьогодні банкіри спекулюють грошима, що належать іншим людям, нічим не ризикуючи. Наприклад, Deutsche Bank, по суті, є сьогодні хедж-фондом, не ризикуючи зазнати збитків. Чому? Тому що, якщо знадобиться, держава його врятує. Нам необхідно повернутися до диференційованої банківської системи", - сказав Фабер.

Що стосується фондових ринків, то, на думку аналітика, аукціон ЄЦБ, звичайно ж, допоміг. "Зважаючи на положення в Греції в банківську систему влили ліквідність. Біржа росте через підживлення грошима і кризи в зоні євро. Якби не було кризи, не було б і такого курсового зростання... Підйом триватиме, можливо, ще протягом якогось часу . Ситуація трохи нагадує 1987 р., тоді курси акцій зросли протягом року на третину, а в жовтні впали... У такій ситуації інвесторам необхідно розділити свої кошти на чотири частини і інвестувати в корпоративні облігації, акції, цінні метали та азіатську нерухомість", - вважає інвестор.

За словами Фабера, говорячи про інвестиції на тривалу перспективу, необхідно вкладати в золото. "До паперових валют, незабезпечених валют я ставлюся з гігантським песимізмом. Через свою нафту Близький Схід нагадує бочку з порохом. Крім того, я прогнозую крах соціальних систем через старіння населення. В якості підготовки до завершального етапу кризи я б купив ділянку землі за містом і запасся б золотом", - сказав він.