ua en ru

Нова енергетична стратегія Болгарії спрямована на подолання залежності від російських енергоносіїв

Болгарія планує протягом подальших 10 років позбавитися від енергетичної залежності від Росії шляхом диверсифікації маршрутів свого газового імпорту, передає Reuters з посиланням на проект нової енергетичної стратегії Болгарії на період до 2020 р.

"Болгарія забезпечує 70% валового споживання енергоносіїв за рахунок імпорту. При цьому залежність країни від імпорту природного газу, сирої нафти і ядерного палива традиційно асоціюється з Російською Федерацією", - йдеться в чорновому документі енергостратегії-2020.

Як випливає з документа, Софія планує до 2013 р. завершити будівництво гілок газопроводів, які з'єднають Болгарію з сусідніми Грецією, Румунією, Туреччиною і Сербією. Ці з'єднання дозволять постачати до Болгарії азербайджанський газ, а також імпортувати зріджений природний газ (ЗПГ) з таких країн, як Алжир, Єгипет, Оман і Нігерія.

Нова стратегія має на меті підтримку з боку Болгарії так званого "південного енергетичного коридору", однією зі складових якого є планований газопровід Nabucco. Проте в документі не згадується конкуруючий російський проект "Південний потік", хоча цей газопровід і повинен пройти через територію Болгарії.