ua en ru

НОВАТЕК підписав угоду з німецьким EnBW про постачання газу на 6 млрд євро

Провідний російський незалежний виробник газу НОВАТЕК підписав угоду про постачання з великим німецьким енергохолдингом EnBW. Загальна вартість десятирічного контракту близька до 6 млрд євро, повідомляє видання "Комерсант".

Монополією на експорт газу з Росії володіє "Газпром", і НОВАТЕК реалізує контракт через обмінні операції з ним. Маржа НОВАТЕК буде мінімальна, але вона дозволить компанії вийти на ринок Європи, якщо уряд скасує монополію "Газпрому".

13 липня агентство Reuters повідомило, що трейдер НОВАТЕК - зареєстрована в Швейцарії Novatek Gas & Power підписала десятирічний контракт з німецьким енергохолдингом EnBW на поставку газу. В НОВАТЕК і EnBW відмовилися розповісти про деталі контракту. У повідомленні EnBW говориться, що холдинг підписав довгостроковий контракт на поставку газу з якимсь постачальником, щоб "оптимізувати закупівлі". За даними EnBW, в рік компанія буде закуповувати у цього постачальника 1,9 млрд куб. м газу, вартість складе близько 600 млн євро за рік. Виходячи з цього, ціна газу становить близько 300 євро за 1 тис. куб. м, тобто близько 400 дол. Поставки повинні початися в жовтні.

Energie Baden-Wuerttemberg AG (EnBW) - постачальник електроенергії і газу в Німеччині та Європі. Виручка в 2011 р. склала 18,8 млрд євро (16 млрд євро - за рахунок поставок електрики), збиток - 815, 9 млн євро. Кількість співробітників - 20 тис. Найбільшими акціонерами є NECKARPRI-Beteiligungsgesellschaft mbH (46,75% акцій), підконтрольна уряду землі Баден-Вюртемберг, і OEW Energie (46,75%).

Зазначимо, що це перший великий контракт НОВАТЕК за кордоном. Виходячи з його вартості, на поставках газу на адресу EnBW протягом десяти років НОВАТЕК може заробити до 6 млрд євро виручки. Яка буде маржа Novatek Gas & Power, а також у кого вона буде купувати газ для перепродажу з урахуванням монополії "Газпрому" на експорт газу з Росії, в компаніях не повідомляють.

За словами джерела, близького до "Газпром експорту", контракт НОВАТЕК - це результат свопових операцій між компанією і "Газпромом". В такому випадку незалежний виробник повинен продавати монополії 1,9 млрд куб. м газу в Росії, викуповуючи той же обсяг у однієї з її європейських структур. Однак трубопровідний газ дорогий. Його найбільшими постачальниками в Німеччину в 2011 р. були Росія (30,8 млрд куб. м), Норвегія (28,4 млрд куб. м) і Голландія (23,7 млрд куб. м), вони поставляли газ в кінці червня по 460 дол, 435 дол і 422 дол за 1 тис. куб. м, відзначає експерт. І навіть якщо Novatek Gas & Power отримає газ дешевше, все одно його маржа буде мінімальна, впевнені аналітики.

Сенс подібної угоди для НОВАТЕК - вихід на європейський ринок і напрацювання клієнтської бази, тому що компанія розраховує, що рано чи пізно в Росії буде скасована експортне монополія "Газпрому".

Раніше НОВАТЕК обговорював з EnBW іншу угоду - покупку 25% акцій у німецькій Verbundnetz Gas (VNG), але вона не відбулася. VNG - найбільший постачальник газу в Східній Німеччині, володіє 7 тис. км газопроводів та кількома ПСГ, і сенс угоди також пояснювався бажанням НОВАТЕК присутнім в роздробі на німецькому енергоринку. Інвестори наміри компанії підтримали - котирування її акцій на ММВБ-РТС у п'ятницю збільшилися на 6%, тоді як індекс ріс в чотири рази повільніше.