ua en ru

НКЦПФР готує пакет законів, щоб привести законодавство до світових стандартів

НКЦПФР готує пакет законів, щоб привести законодавство до світових стандартів Фото: голова НКЦПФР Тимур Хромаєв

Нацкомісія співпрацює з організацією IOSCO

У Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) готують комплекс законів про приведення українського законодавства до міжнародних стандартів. Про це в ході брифінгу заявив голова Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тимур Хромаєв, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми зараз готуємо великий пакет законів. Необхідно повністю змінити систему депозитарного обліку. На сьогоднішній день вона не відповідає міжнародним стандартам, не гарантує приватну власність на фінансовий інструмент. Нам необхідна нова законодавча біржова база. Нинішня ніяк не вписується в те, що нам потрібно зараз і на роки вперед", - повідомив Хромаєв.

Він зазначив, що в НКЦПФР зараз ведеться активна робота з міжнародною організацією IOSCO щодо приведення українського законодавства у відповідність з міжнародними стандартами.

"На ці закони нам потрібен час, але цей час ми використовуємо для того, щоб боротися з усіма проявами маніпуляцій на ринку. Нас чекає суттєве зменшення кількості учасників у всіх видах діяльності і підвищення стандартів", - додав Хромаєв.

За його словами, у Нацкомісії не розраховують на те, що ринок акцій з'явиться в найближчі кілька років, і "взагалі це, мабуть, останній клас активів, на який ми розраховуємо в найближчій перспективі".

"Одні з перших активів, на які ми розраховуємо, будуть і забезпечать нам ліквідність на фінансовому ринку, це в першу чергу валюта, сировина, спотовий ринок, борговий ринок, ринок цінних паперів, облігацій корпоративних... Безумовно, буде відмінним продовженням ринок деривативів, який ми б хотіли запустити на новій платформі протягом цих двох років. Закон готовий, він допрацьовується", - сказав Хромаєв.

Нагадаємо, НКЦПФР хоче посилити відповідальність за розкриття корпоративної інформації.