ua en ru

НКРЗ може отримати право визначати кількість операторів мобільного зв'язку

У розробленому спільно з Антимонопольним комітетом (АМКУ) законопроекті, Національна комісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) може отримати право визначати кількість операторів для кожної з технологій зв'язку. У свою чергу це ускладнить процес оскарження результатів конкурсів з розподілу частот. Про це сьогодні пише "Комерсант-Україна".

За словами глави НКРЗ Володимира Олійника, документ передбачає, що комісія зможе визначати число операторів для кожної з технологій зв'язку, причому найчастіше розподіл частот стає предметом суперечок між операторами.

"Ми будемо вивчати діапазони і визначати, скільки операторів потрібно для максимально ефективного використання технології. Це дозволить нам стимулювати конкуренцію на ринку", - переконаний В.Олійник. Крім того, дана норма узгоджується з директивами Єврокомісії стосовно приведення українського телекомунікаційного законодавства у відповідність до норм ЄС.

Коли мобільний зв'язок в Україні тільки зароджувалася, практично весь радіочастотний спектр опинився в руках однієї з компаній, згадує голова підкомітету з питань телекомунікацій і поштового зв'язку Верховної ради Юрій Мороко (Партія регіонів). "З прийняттям подібного законопроекту це не повториться", - зазначив Ю.Мороко. За його словами, тепер регулятор отримає право не віддавати весь призначений для технології спектр навіть у тому випадку, якщо на нього буде претендувати лише одна компанія. "Але при видачі ліцензій на UMTS і LTE регулятор навряд чи зіткнеться з відсутністю конкуренції", - підкреслив Ю.Мороко.

Оператори не можуть коментувати ініціативу до ознайомлення з текстом закону. "Дивно, що НКРЗ відправив законопроект на реєстрацію без обговорення з учасниками ринку", - говорить начальник департаменту регуляторно-правового забезпечення "Київстару" Андрій Осадчук. "Частоти і технології - вкрай важливі для операторів питання. Регулювання в цій сфері має обговорюватися відкрито, з залученням учасників ринку", - погоджуються представники МТС.
У "МТС-Україна" відзначають, що можливість впливати на кількість операторів, що працюють у певних діапазонах за певними технологіями, в НКРЗ є і зараз. Зокрема, комісія затверджує умови ліцензій при розподілі частот. З цим погоджується і Ю.Мороко, проте відзначає, що тепер ця можливість буде закріплена в окремому законі, і операторам буде складніше оспорити рішення НКРЗ про розподіл ресурсу.
Як повідомив виданню В.Олійник, документ вже відправлений на узгодження в Мін'юст, після чого буде розглянутий Кабінетом міністрів. За прогнозами голови НКРЗ, у разі вдалого проходження законопроекту в Кабміні він може потрапити до Верховної Ради вже в лютому. Ю.Мороко більш обережний у прогнозах, припускаючи, що документ буде розглянуто профільним комітетом у березні, а перше читання в сесійній залі пройде ще місяць тому. "Добре, якщо закон буде остаточно прийнятий до літніх канікул", - підкреслив Ю.Мороко.