ua en ru

НКРЕ затвердила порядок визначення регуляторної бази активів газорозподіляючих суб'єктів

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики затвердила порядок визначення регуляторної бази активів суб'єктів, що здійснюють розподіл природного газу.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ) затвердила порядок визначення регуляторної бази активів суб'єктів, що здійснюють розподіл природного газу. Про це йдеться у постанові НКРЕ № 1500 від 28 листопада 2013 р.

"Регуляторна база активів ліцензіата, яка сформована на дату переходу до стимулюючого регулювання, визначається на підставі висновку про вартість активів, що є невід'ємною частиною звіту про оцінку таких активів, проведену відповідно до методики оцінки активів суб'єктів природних монополій, суб'єктів господарювання на суміжних ринках у сфері комбінованого виробництва електричної та теплової енергії, затвердженої наказом Фонду державного майна України від 12 березня 2013 року № 293, за умови отримання позитивного висновку рецензента, який працює в органі державної влади, що здійснює державне регулювання оціночної діяльності, щодо відповідності звіту про оцінку активів вимогам методики оцінки та національним стандартам оцінки", - йдеться у документі.

Також зазначається, що якщо перехід до стимулюючого регулювання відбувся пізніше, ніж через квартал після дати оцінки активів ліцензіата, регуляторна база активів, яка створена на дату переходу до стимулюючого регулювання, визначається з урахуванням вартості активів, створених згідно зі схваленою відповідно до порядку формування інвестиційних програм газопостачальних, газорозподільних, газотранспортних та газозберігаючих підприємств, що затверджується НКРЕ інвестиційною програмою та прийнятих на баланс, вибуття активів та амортизації за відповідною формулою.

До складу регуляторної бази активів, яка створена на дату переходу до стимулюючого регулювання, включаються активи, що безпосередньо використовуються для здійснення ліцензованої діяльності з розподілу природного газу.

Не включаються до складу регуляторної бази активів, яка створена на дату переходу до стимулюючого регулювання: земельні ділянки та речові права на них; об'єкти соціально-культурного призначення; об'єкти інших необоротних матеріальних активів тощо.
Строк корисного використання активів, які включені до складу регуляторної бази активів, що створена на дату переходу до стимулюючого регулювання, для нарахування амортизації становить 30 років.

"Не включаються до складу регуляторної бази активів, яка створена після переходу до стимулюючого регулювання, активи, що були створені за рахунок плати за приєднання об'єктів замовників до газових мереж, та активи, для яких встановлені обмеження, - легкові автомобілі первісною вартістю понад 200 тис. грн за одиницю", - йдеться у документі.