ua en ru

НКРЕ врегулювала взаємовідносини енергопостачальних компаній та ОСББ

Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) прийняла розпорядження про врегулювання взаємовідносин енергопостачальних компаній та об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (№ 215-р від 28 листопада 2011 р.). Про це повідомляє прес-служба відомства.

Цим розпорядженням НКРЕ зобов'язала енергопостачальні компанії та електропередавальні організації забезпечити реалізацію відповідних схем врегулювання взаємовідносин власників квартир багатоквартирних житлових будинків та енергопостачальних компаній на практиці з урахуванням вимог цього розпорядження.

Розпорядження НКРЕ № 215-р передбачає вибір однієї зі схем врегулювання взаємовідносин.

Перша схема - це укладення між енергопостачальною компанією та власниками квартир договорів та укладення між енергопостачальною компанією та відповідним управителем багатоквартирного житлового будинку договору про постачання електричної енергії для електрозабезпечення технічних цілей (робота ліфтів, насосів) та освітлення дворів, східців і номерних знаків багатоквартирного житлового будинку. При цьому, управитель має забезпечити встановлення за власний рахунок розрахункового засобу обліку електричної енергії з метою обліку та розрахунків за електричну енергію, що споживається для електрозабезпечення технічних цілей та освітлення дворів, східців і номерних знаків багатоквартирного житлового будинку.

Друга схема - постачання електричної енергії для електрозабезпечення багатоквартирного житлового будинку, як для "населеного пункту" відповідно до розділу 12 Правил користування електричною енергією. У такому разі "населений пункт" має забезпечити встановлення розрахункового загальнобудинкового приладу обліку електричної енергії для розрахунків за загальний обсяг електричної енергії, спожитої "населеним пунктом". При цьому, у разі прийняття рішення щодо укладення договорів про користування електричною енергією між кожним членом об'єднання співвласників багатоквартирного будинку та енергопостачальником, кожний власник квартири має письмово звернутись до енергопостачальника із заявою стосовно укладення відповідного договору та надати для цього усі необхідні документи.