ua en ru

НКРЕ прийняла нові тарифи на транспортування, розподіл та постачання природного газу

На відкритому засіданні Національна комісія регулювання електроенергетики України (НКРЕ) прийняла 24 березня 2011 року нові рівні тарифів на транспортування, розподіл та постачання природного газу. Ці тарифи набирають чинності з 1 квітня 2011 року, повідомляє прес-служба НКРЕ.
За висновком НКРЕ, необхідність перегляду тарифів на транспортування, розподіл та постачання природного газу полягає у наступному.
Підвищення цін виробників ресурсів та послуг (прогнозний індекс цін виробників промислової продукції на 2011 рік становить 111,3 %) призводить до зростання витрат газотранспортних та газорозподільних підприємств на технічне обслуговування і ремонт основних засобів, а також потребує проведення індексації витрат на матеріали, паливо, електроенергію та інші послуги, пов'язані з транспортуванням, розподілом та постачанням природного газу. А це безпосередньо впливає на дотримання необхідного рівня безпеки газопостачання.
Крім того, очікувані зміни вартості імпортованого природного газу зумовлюють зростання витрат на закупівлю природного газу, що використовується газотранспортними та газорозподільними підприємствами на власні потреби та виробничо-технологічні витрати, а також на нормовані втрати.
Також необхідність урахування вимог Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2010-2012 роки, чинного законодавства щодо підвищення прожиткового мінімуму та інші чинники, які впливають на рівень заробітної плати, призводить до зростання витрат на оплату праці та соціальні нарахування.
На необхідність перегляду тарифів також вплинуло зростання амортизаційних відрахувань, необхідність урахування вимог Податкового кодексу України, зростання витрат на обслуговування поточних рахунків із спеціальним режимом використання та зниження обсягів транспортування, розподілу та постачання.