ua en ru

Низький попит зі сторони США і Європи заважає зростанню економіки Азії, - Світовий банк

Зростання економіки в країнах Східної Азії сповільнюється через зниження експорту. Про це йдеться в доповіді Світового банку, повідомляє ВВС.

Незважаючи на уповільнення, зростання, за прогнозами СБ в 2011 р. складе 8,2% і 7,8% в 2012 р.

Експерти банку вважають, що невизначеність економічної ситуації в Європі і загальне зниження темпів зростання світової економіки плинуть на країни регіону. У доповіді говориться, що країни не зможуть залишитися осторонь глобальної рецесії, хоч і володіють достатніми ресурсами, щоб її пережити.

"Зниження темпів зростання в Європі в результаті заходів бюджетної економії та потреба банків у збільшенні капіталу вплинуть і на країни Східної Азії", - вважає головний економіст Світового банку по країнах Східної Азії та Тихоокеанського регіону Берт Хофман.

У Світовому банку зазначають, що зростання економіки постраждало також від стихійних лих, що обрушилися на країни регіону останнім часом. Повені в кількох країнах, особливо в Таїланді, де таких масштабів лиха не бувало кілька десятиліть, змусили переглянути прогнози розвитку економіки в бік зменшення. Повсюдно відбувається зниження обсягів виробництва через порушення шляхів постачання.

Як вважають експерти банку, зниження темпів зростання найбільш помітне в промисловості, наприклад, в області побутової електроніки, де рівень експорту став зменшуватися. Багато країн Азії орієнтуються на розвиток експортних галузей економіки, що робить їх більш вразливими до падіння попиту з боку США і європейських країн. Останнім часом, зазначається в доповіді, експорт із цих країн починає зрушуватися на схід за рахунок зростання імпорту з Китаю.

СБ рекомендує урядам країн східної Азії сприяти збільшенню внутрішнього попиту і зростанню продуктивності. "Уряди можуть скористатися цією можливістю для проведення реформ, що сприятимуть зростанню в середньо-і довгостроковій перспективі", - заявила Катерина Вострокнутова, яка є провідним автором доповіді. "Зростання інвестицій у розвиток інфраструктури, освіти та систем соціального забезпечення допоможе цим країнам збільшити продуктивність і перейти до випуску товарів з більш високою доданою вартістю", - говориться в доповіді.