ua en ru

Нижня палата парламенту Франції схвалила законопроект, що забороняє носіння паранджі в громадських місцях

Нижня палата парламенту Франції схвалила законопроект, що забороняє носіння паранджі в громадських місцях. На підтримку законопроекту висловилися 336 парламентаріїв Національної асамблеї і лише один - "проти". Більшість представників Соціалістичної партії Франції, що знаходиться в опозиції, відмовилися взяти участь в голосуванні. Тепер даний законопроект відправляється на розгляд у верхню палату парламенту Франції - сенат, де голосування по ньому пройде у вересні ц.р., передає РБК з посиланням на Associated Press.

Відзначимо, що слухання по даному законопроекту французький парламент почав на початку липня. Раніше повідомлялося, що парламентарії мають намір підняти питання про штрафи у розмірі 150 євро, який будуть зобов'язані сплатити жінки, що носять паранджу і нікаб у громадських місцях.

Даний законопроект був розроблений за дорученням президента Франції Ніколя Саркозі. На думку президента, будь-який традиційний мусульманський одяг, що повністю закриває обличчя і тіло, має бути заборонений, оскільки він принижує жінок. Окрім штрафу за носіння паранджі у розмірі 150 євро для порушниць закону також передбачений штраф в 15 тис. євро і 1 рік у в'язниці для тих, хто примушуватиме інших осіб порушувати заборону. Прем'єр-міністр країни Франсуа Фійон вже виступив на підтримку введення нового закону.

15 травня 2010 р. французькі парламентарії ухвалили резолюцію, в якій одноголосно засудили носіння паранджі, оскільки паранджа, що приховує особу, "порушує принципи свободи, рівність і братерства, на яких заснована Франція".

У Франції проживають близько 5 млн мусульман - більше, ніж у будь-якій іншій державі Західної Європи.