ua en ru

"Миколаївгаз": укладення договору на техобслуговування мереж гарантує безпеку

"Миколаївгаз": укладення договору на техобслуговування мереж гарантує безпеку Фото: газовий вентиль (УНІАН)

Протягом 2021 року в аварійно-диспетчерську службу АТ "Миколаївгаз" надійшло понад 8,2 тисячі дзвінків. 90% викликів на номер 104 пов'язані із запахом газу в приміщеннях – будинках, квартирах, під'їздах.

Про це повідомляє прес-служба "Николаевгаза".

У компанії відзначили, що основною причиною витоків газу є недотримання правил безпеки при використанні газового обладнання, їх самовільна заміна або установка, а також - незадовільний технічний стан внутрішньобудинкових газових мереж.

"Щоб уберегти себе від загрози витоків газу та виникнення аварійних ситуацій, необхідно своєчасно проводити технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж. До того ж цього вимагає українське законодавство – Закон України "Про житлово-комунальні послуги", накази Міненерго та Кодекс газорозподільних систем", - йдеться в повідомленні.

Згідно із законодавством України, відповідальним за стан внутрішньобудинкових систем є власник домоволодіння, керуючий або балансоутримувач багатоквартирного будинку. Він повинен подбати про безпеку, уклавши договір на проведення технічного обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж.

"Відповідно до Постанови НКРЕКП від 30 вересня 2015 року, з 1 травня 2019 року технічне обслуговування та поточний ремонт внутрішньобудинкових газових мереж у багатоквартирному будинку здійснюється на умовах договору, укладеного між співвласниками/особою, уповноваженою на це співвласниками, та суб'єктом, який має право на виконання таких робіт", - йдеться у повідомленні.

Умови для технічного обслуговування забезпечуються власником (балансоутримувачем та/або орендарем) відповідно до вимог чинного законодавства України.

АТ "Миколаївгаз" надає послугу технічного обслуговування мереж на договірній основі. І кожен споживач може звернутися в газорозподільну компанію і укласти відповідний договір.

"Для наших клієнтів послуга з технічного обслуговування мереж - це гарантія безпечного газопостачання на цілий рік. Минулого року з нами уклали договори близько 3,7 тисяч наших клієнтів", – говорить технічний директор АТ "Миколаївгаз" Дмитро Грицай.

Уклавши договір на технічне обслуговування газових мереж з АТ "Миколаївгаз", клієнт отримує послугу, що включає:

  • обстеження газової мережі на предмет витоків газу від введення в будинок (квартиру) до газових приладів;
  • приладовий контроль щільності з'єднань газопроводів;
  • перевірка герметичності футлярів в місцях прокладки через зовнішні і внутрішні конструкції будівлі;
  • перевірка працездатності та змащення запірних пристроїв, встановлених на газопроводах;
  • усунення витоків на муфтових з'єднаннях;
  • технічне обслуговування газового обладнання.

Слід зазначити, що у вартість договору не включений ремонт мереж і приладів обліку.

"Для укладення договору необхідно звернутися в Клієнтський простір 104.ua з відповідною заявою. Контракт укладається на рік. Його вартість розраховується індивідуально виходячи з протяжності газопроводів, кількості і типу приладів і т.д", - йдеться в повідомленні.