ua en ru

Необхідність в інвестиціях для реконструкції системи теплового постачання досягає 2 млрд грн, - Бондар

Голова постійної комісії Київради з ЖКГ та ПЕК Юрій Бондар, коментуючи плани "Київенерго" з інвестицій в 450 млн грн у модернізацію, заявив, що питання реконструкції житлово-комунального сектору столиці стоїть неймовірно гостро.

"Сьогодні необхідність в інвестиціях тільки для реконструкції системи теплового постачання досягає 2 млрд грн. Нам потрібно провести програму з ізолювання труб, поміняти більше тисячі кілометрів тепломереж, реконструювати обидві ТЕЦ. Всі ці об'єкти були введені в дію ще в 70-х роках при Радянській владі і звичайно вже і морально, і фізично застаріли", - наголосив Бондар.

За його словами, здійснювати модернізацію це за рахунок держави немає можливості, оскільки міський бюджет не має коштів. Тариф "Київенерго" в свою чергу сьогодні покриває витрати компанії лише на 65-70%, тому розраховувати що у компанії будуть обігові кошти, щоб відразу їх вийняти і інвестувати в модернізацію, також не доводиться. Джерелом фінансування тут повинні стати довгострокові міжнародні позики в іноземних банках і фінансових організаціях, говорить голова комісії Київради з ПЕК і ЖКГ.

"Це довгострокові фінансові ресурси, умови по них можуть бути найкращі. Проігнорувати модернізацію тепломереж і електричних мереж Києва не можна", - упевнений він.

Як раніше повідомлялося, інвестиції в розвиток "Київенерго" допомагає залучати основний акціонер - компанія ДТЕК. У 2013 р. ДТЕК планує інвестувати в модернізацію всіх своїх підприємств близько 1,6 млрд. дол, включаючи "Київенерго".

Для забезпечення сталого електро- і теплопостачання столиці в 2013 р. "Київенерго" направить на технічне переоснащення ТЕЦ-5 і ТЕЦ-6, а також модернізацію та реконструкцію електричних мереж і підстанцій різного класу напруги рекордну суму - 450 млн грн.

Читайте також: "Київенерго" не буде відключати від електроенергії об'єкти метрополітену, що забезпечують перевезення пасажирів