ua en ru

Необхідно вирішити питання Програми економічних реформ щодо Енергетичної стратегії розвитку України, - В.Янукович

Енергетична стратегія розвитку України повинна включати в себе комплекс заходів, результатом яких повинно стати надійне, ефективне та збалансоване забезпечення споживачів України природним газом і продуктами нафтопереробки, гарантований транзит газу та нафти до країн Європейського Союзу. Про це на засіданні керуючої ради Комітету з економічних реформ заявив Президент України Віктор Янукович, передає прес-служба Президента.
Глава держави зазначив, що необхідно залучити кошти на зовнішніх та внутрішніх ринках для забезпечення фінансової стабілізації НАК "Нафтогаз України" і реалізації інвестиційних проектів компанії, створити на її базі прозору та ефективну вертикально-інтегровану компанію.
"Якщо для цього необхідно поступитися часткою компанії, продати на міжнародних біржах певну частку акцій - на це треба йти, але не можна тільки вести балачки без вжиття кроків для оздоровлення компанії. Необхідно залучити ефективного інвестора", - підкреслив Президент.
"Ми повинні вирішити ті складні питання, що зафіксовані у Програмі економічних реформ. Це і зміна ціноутворення на вуглеводні, і скасування перехресного субсидіювання, і відмова від обов'язкового продажу газу власного видобутку за регульованими цінами, і забезпечення можливості для споживача реалізувати своє право на вільний вибір постачальника ресурсу, і залучення приватних інвесторів в галузь, і доступ до газотранспортних і газорозподільних мереж, і диверсифікація імпортних постачань і таке інше", - сказав В.Янукович.
Президент хоче почути план забезпечення вітчизняних нафтопереробних заводів необхідними обсягами сировини, зокрема, за рахунок використання в аверсному режимі нафтопроводу "Одеса-Броди".
В цьому ж контексті В.Янукович зупинився на такому прикладі значних державних витрат, як комунальна сфера, яка через недосконалу тарифну політику стала одним з найбільших отримувачів бюджетних коштів. При цьому, наголосив Віктор Янукович, держава встановлює пільгові ціни на природний газ для підприємств комунальної теплоенергетики і населення, а потім змушена надавати відповідні субсидії місцевим органам самоврядування і громадянам.
"Головним кредитором для ЖКГ став НАК "Нафтогаз України", який з цих причин фактично став фінансово незбалансованим", - сказав Президент.
Глава держави додав, що за період з 1999 року по теперішній час заборгованість підприємств ТЕК за отриманий газ склала 13,1 млрд грн, зокрема 4,1 млрд грн. - приріст поточного року.
"Необхідно привести тарифи на комунальні послуги у відповідність до фактичних витрат комунальних підприємств. Але це треба робити "з розумом", щоб, по-перше, зменшити державний тягар у цій сфері, по-друге, щоб наші громадяни це відчували як державну політику, яка спрямована на покращення їх життя", - додав Президент.
Зволікання з вирішенням цієї проблеми, вважає Глава держави, сьогодні є вже дуже небезпечним. "Ми із значним запізненням хочемо створити нового регулятора, але це може завершитися тим, що прогрес у цій сфері зупиниться. Адже НКРЕ втратить відповідні повноваження щодо встановлення тарифів. Механізму передачі напрацювань, кадрів не передбачено. Тому прошу виважено підійти до цієї проблеми", - резюмував В.Янукович.