ua en ru

Німецький Commerzbank планує до червня 2012 р. вийти з російського ринку

Другий за величиною банк Німеччини Commerzbank AG планує до червня 2012 р. вийти з капіталу російського Промсвязьбанка. Про це йдеться в повідомленні Commerzbank, де також відзначається, що він хоче продати 14,4-процентну частку в Промсвязьбанку в рамках програми по рятуванню від неключових активів. Дана програма покликана допомогти німецькому банку подолати поточні фінансові труднощі, пов'язані з жорсткістю вимог Європейського агентства з банківського нагляду (EBA) до капіталу кредитних організацій.

Продаж акцій Промсвязьбанка дозволить Commerzbank вивільнити грошові кошти, які будуть спрямовані на збільшення базового капіталу. Раніше головний виконавчий директор фінансового інституту Мартін Блессінг повідомив, що збільшення базового капіталу буде забезпечено за рахунок скорочення активів, зважених за ступенями ризику, а також резервування прибутків за IV квартал 2011р. і I півріччя 2012 р.

В кінці листопада 2011 глава Commerzbank заявив, що банк зможе привести показники рівня достатності капіталу у відповідність до вимог EBA своїми силами і без допомоги держави.

Раніше повідомлялося, що в результаті проведеної в грудні 2011 р. додаткової емісії акцій Промсвязьбанка частка одного з його акціонерів - Commerzbank знизилася з 15,3% до 14,37%. Commerzbank вирішив не брати участь в допемісії, відзначивши, що фінансові результати не дозволяють йому витрачати кошти на інвестиції в російський банк. Додемісію Промсвязьбанка викупили тоді два інших його акціонера - Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) і ЗАТ "Промсвязь Капітал Б.В." (Кінцевими бенефіціарами є Олексій Ананьєв і Дмитро Ананьєв).

Commerzbank - друга за величиною кредитна організація Німеччини після Deutsche Bank. Уряду ФРН належить 25% плюс 1 акція Commerzbank, які були придбані під час кредитної кризи в обмін на фінансову допомогу. Одним з центральних напрямів діяльності банку є здійснення фінансових послуг в регіонах Центральної і Східної Європи. У Росії Commerzbank представлений 100-відсотковим дочірнім банком ЗАТ "Комерцбанк (Євразія)". Крім того, Commerzbank через свою "дочку" Commerzbank Auslandsbanken Holding AG володіє 14,3693% акцій у ВАТ "Промсвязьбанк".

Промсвязьбанк (м.Москва) - російський приватний банк, заснований в 1995 р. Чистий прибуток Промсвязьбанка за російськими стандартами бухгалтерського обліку (РСБО) за 9 місяців 2011р., за попередніми даними, склав 1,8 млрд руб. проти збитку у розмірі 2,7 млрд руб. за аналогічний період 2010 р. Згідно звітності Промсвязьбанка по РСБУ, в I півріччі 2011 р. його активи склали 479 600 000 000 руб., збільшившись на 8,3% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Таким чином, банк займає 10-е місце серед російських кредитних організацій за обсягом активів.