ua en ru

Нафтові ф'ючерси в день виходу даних по запасах нафти та нафтопродуктів в США торгуються в позитивній зоні

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet в день виходу даних по запасах нафти і нафтопродуктів в США стабільно торгуються в позитивній ціновій зоні. Станом на 16:35 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (грудень) - 106,15 (+0,82) при діапазоні котирувань 105,61-106,41;

- Light, Sweet Crude Oil (грудень) - 94,18 (+0,81) при діапазоні котирувань 93,65-94,25.

Сьогодні в 19:30 мск будуть опубліковані щотижневі офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні. Позитивну динаміку нафтових котирувань забезпечують очікування менш істотного, ніж прогнозувалося напередодні, збільшення в США комерційних запасів сирої нафти.

За попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які вийшли сьогодні о 01:30 за київським часом, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 1 листопада, збільшилися на 871 тис. бар., у той час як галузеві експерти прогнозували напередодні тижневий зростання нафтових запасів на 2,4-2,6 млн бар.

Разом з тим запаси нафтопродуктів у США, за оцінками представників API, зменшилися за звітний тиждень більш істотно, ніж вважали галузеві фахівці. Так, за звітний тиждень запаси бензинів в США скоротилися на 4,3 млн бар., а запаси важких дистилятів знизилися на 2,7 млн бар. Тим часом галузеві фахівці прогнозували напередодні, що за звітний період запаси бензинів в США знизилися на 0,9-1,1 млн бар., а запаси важких дистилятів - на 1,4-1,6 млн бар.

Як випливає з офіційної інформації Міністерства енергетики США, комерційні запаси сирої нафти в країні ростуть вже шість тижнів поспіль. За період з 13 вересня по 25 жовтня комерційні запаси сирої нафти в США зросли на 28,2 млн бар. і досягли максимального рівня більш ніж за чотири місяці - 383,9 млн бар.

Зростання нафтових котирувань сьогодні також обумовлений активними технічними покупками нафтових ф'ючерсів, які напередодні помітно впали в ціні, забезпечивши привабливі умови для відкриття довгих позицій. Так, за підсумками торгів 5 листопада 2013 р. офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) впала на 1,3% і опустилася до свого п'ятимісячного мінімуму, встановившись нижче 94 дол./бар. Разом з тим офіційна ціна нафти Brent напередодні знизилася на 0,9% і просіла до свого чотиримісячного мінімуму, встановившись нижче 106 дол./бар.

Підвищений інтерес до покупок нафтових ф'ючерсів сформувався після того, як в ході торгів напередодні котирування нафти WTI впали до найнижчої позначки з початку червня 2013 р. - до 93,07 дол./бар., а котирування нафти Brent посели до найнижчої позначки з початку липня 2013р. - до 105,19 дол./бар.