ua en ru

Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent торгуються в позитивній зоні, проте інтерес до покупок послабшав

Нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні торгуються в позитивній ціновій зоні. Проте інтерес до покупок нафтових контрактів помітно ослаб після того, як напередодні котирування нафти Brent вперше за вісім місяців перевищили відмітку 121 дол./бар., а котирування WTI (Light Sweet) обновили свій максимум за дев'ять з половиною місяців, піднявшись вище 105 дол./бар.

Станом на 11:30 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (квітень) - 120,18 (+0,13) при діапазоні котирувань 119,60-120,40;
- Light, Sweet Crude Oil (березень) - 104,76 (+1,52) при діапазоні котирувань 104,26-105,44.

Позитивну динаміку в цінах по операціях продовжує забезпечувати дешевий долар, а також деяке ослаблення побоювань щодо посилювання боргових проблем країн єврозони. Сьогодні до ранку було позитивно вирішене питання про надання другого пакету фінансової допомоги Греції. На цьому тлі долар продовжив зниження щодо євро і інших валют.

Індекс долара для шести провідних світових валют сьогодні залишається нижчою за позначку 78,9 пункту, що забезпечує збереження привабливих умов для спекулятивних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США. Однак фондові індекси Європи сьогодні ростуть вже не так активно, як це було напередодні, що сприяє зниженню попиту на нафтові ф'ючерси.

Припинення поставок в Європу нафти з Ірану не створить серйозних проблем для європейської економіки, вважають експерти ринку, включаючи представників Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Європа, на думку експертів, у змозі обійтися без іранської нафти, збільшивши її закупівлі в інших країнах.

З початку поточного тижня в поставках іранської нафти було офіційно відмовлено Франції і Великобританії, а напередодні офіційний Тегеран пригрозив поширити ембарго на експорт нафти і на інші країни Європи, які будуть здійснювати "ворожі дії" проти Ірану.

Ціна нафтового "кошика" ОПЕК сьогодні вперше з початку травня 2011 р. встановилася вище 119 дол./бар., підвищившись за день на 0,5%.