ua en ru

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet торгуються в позитивній зоні перед виходом даних по запасам нафти в США

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet перед виходом даних по запасам нафти в США торгуються в позитивній ціновій зоні. Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні досягли максимальних значень за три торгові дні. Вперше після 1 червня ц.р котирування нафти Brent сьогодні перевищили позначку 100 дол./бар., а котирування нафти WTI піднялися вище 85 дол./бар.

Станом на 15:45 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (липень) - 100,35 (+1,51) при діапазоні котирувань 98,71-100,61;
- Light, Sweet Crude Oil (липень) - 85,26 (+0,97) при діапазоні котирувань 84,03-85,67.

Учасники ринку нафти сьогодні чекають офіційних даних щодо запасів нафти в США, які будуть опубліковані о 17:30 за київським часом. Можливо, вперше за 10 тижнів комерційні запаси сирої нафти в США знизяться, після того, як після двох місяців безперервного росту вони досягли рекордного рівня майже за 22 роки - 384,7 млн бар.

Напередодні увечері галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, яка завершилася 1 червня, комерційні запаси сирої нафти в США зменшились на 1,0-1,2 млн бар. Тим часом, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані сьогодні в 23:30, комерційні запаси сирої нафти в США зменшились за звітний тиждень на 1,765 млн бар.

З початку торговельного дня нафта на біржах сьогодні дорожчала через ослаблення позицій американського долара на FOREX. Ослабленню долара і зростанню нафтових котирувань сприяли очікування поліпшення фінансової ситуації в єврозоні. Напередодні міністри фінансів і глави центральних банків країн G7 пообіцяли знайти спільні рішення для врегулювання кризи в Іспанії і Греції. Разом з тим Європейський центральний банк (ЄЦБ) залишив базову облікову ставку без змін на рекордно низькому рівні 1% річних, що повинно забезпечити дешеві кредити Європейським комерційним банкам.

Сьогодні на торгах максимальна ціна угоди по нафті Brent досягла значення 100,61 дол./бар., перевищивши офіційну ціну попереднього дня на 1,77 дол., або на 1,8%. Максимальна ціна угоди по нафті WTI сьогодні становить 85,67 дол./бар., що перевищує офіційну ціну попереднього дня на 1,38 дол., або на 1,6%. Однак ціни на нафтові ф'ючерси поки ще далеко не повністю відновили свої позиції, а лише трохи відіграли недавні втрати.

Нагадаємо, за підсумками торгів 1 червня 2012 р. офіційна ціна нафти Brent вперше за 17 місяців встановилася нижче 99 дол./бар., а ціна нафти WTI вперше майже за вісім місяців встановилася нижче 84 дол./бар. За травень ціни на нафту на біржах впали в середньому на 16%, а за перший торговельний день літнього сезону втратили ще більше 3%.

Відзначимо, ціна нафти BFOE сьогодні підвищилася на 1% і встановилася вище 98 дол./бар