ua en ru

Нафта WTI знизила ціну з початку дня більш ніж на 90 центів

Нафту марки WTI (Light Sweet) подешевшала з початку дня більш ніж на 90 центів. Тим часом нафта марки Brent з початку торгів трохи подорожчала і піднялася в ціні більш ніж на 20 центів.

Станом на 15:30 за Києвом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):
- IPE Brent Crude (грудень) - 109,25 (+0,24) при діапазоні котирувань 108,59-109,64;
- Light, Sweet Crude Oil (грудень) - 97,25 (-0,95) при діапазоні котирувань 97,10-97,82.

Тиск на глобальні ринки, в тому числі і на ринок нафтових ф'ючерсів сьогодні продовжує надавати невизначеність щодо найближчих перспектив програми монетарного стимулювання американської економіки. Сьогодні завершиться дводенне засідання Комітету відкритого ринку ФРС США, на якому буде оголошено відповідне рішення. При цьому більшість біржових експертів та інвесторів очікують, що керівництво ФРС в черговий раз буде змушене відкласти початок згортання програми викупу державних боргових зобов'язань.

Однак нафта Brent сьогодні частково відіграла своє зниження напередодні і трохи піднялася в ціні через її технічні покупки. Тим часом нафта WTI залишається в негативній ціновій зоні, що викликано очікуваннями збільшення запасів сирої нафти в США.

Офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні будуть опубліковані сьогодні в 17:30 по Києву. При цьому є побоювання, що нафтові запаси в США виросли за тиждень більш істотно, ніж прогнозували напередодні галузеві фахівці.

Так, за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які вийшли вчора в 23:30 за київським часом, комерційні запаси сирої нафти в США за підсумками звітного тижня, що завершився 25 жовтня, зросли на 5,9 млн бар. При цьому запаси бензинів в країні, за оцінками представників API, збільшилися на 700 тис. бар., а запаси важких дистилятів зменшилися на 2,5 млн бар.

Оціночні дані API по нафтопродуктах виявилися краще прогнозу галузевих експертів, зробленого днем раніше. Однак дані щодо запасів сирої нафти здавалися гірше, ніж очікував ринок. Так, напередодні галузеві фахівці прогнозували, що за звітний тиждень комерційні запаси сирої нафти в США збільшилися на 3,4-3,6 млн бар., запаси бензинів виросли на 1,4-1,6 млн бар., а запаси важких дистилятів зменшилися на 1,0-1,2 млн бар.

Комерційні запаси сирої нафти в США ростуть вже п'ять тижнів поспіль. Як випливає з офіційної статистики Міністерства енергетики США, за період 13 вересня - 18 жовтня запаси сирої нафти в країні виросли на 24,1 млн бар. і досягли максимуму за три з половиною місяці - 379,8 млн бар.