ua en ru

Нафта WTI подорожчала з початку дня більш помітно, ніж нафта Brent

Нафта WTI (Light Sweet) подорожчала з початку дня більш помітно, ніж нафта Brent. Станом на 14:40 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (травень) - 120,00 (+0,12) при діапазоні котирувань 119,05-120,40;
- Light, Sweet Crude Oil (травень) - 101,57 (+0,55) при діапазоні котирувань 100,84-101,76.

Ціни на нафтові ф'ючерси Light Sweet і Brent сьогодні ростуть, технічно відіграючи своє зниження за попередні два дні. Нафта на біржах сьогодні дорожчає через технічні покупки нафтових ф'ючерсів. За попередні дві сесії (10 і 9 квітня) офіційна ціна нафти Brent впала на 2,9%, а офіційна ціна нафти WTI - на 2,2%, забезпечивши сьогодні привабливі умови для відкриття довгих позицій.

Позитивна динаміка в цінах з операцій з нафтовими ф'ючерсами також багато в чому додатково обумовлена ​​обстановкою на міжнародному валютному ринку FOREX. Долар помітно знизився проти євро та інших валют, забезпечивши привабливі умови для спекулятивних покупок нафти та інших товарних активів, ціни на які встановлено у валюті США. Індекс долара для шести провідних світових валют знизився з початку дня приблизно на 0,4% і опустився нижче за позначку 79,6 пункту.

У той же час більш активному росту нафтових котирувань сьогодні перешкоджають очікування тижневого збільшення в США комерційних запасів сирої нафти. Сьогодні о 17:30 за київським часом будуть опубліковані офіційні дані Міністерства енергетики США по запасах нафти і нафтопродуктів в країні. Напередодні ввечері галузеві експерти прогнозували, що за підсумками звітного тижня, який завершився 6 квітня, комерційні запаси сирої нафти в США могли вирости на 1,8-2,0 млн бар. При цьому запаси бензинів, на думку галузевих фахівців, могли знизитися на 1,2-1,5 млн бар., а запаси важких дистилятів могли підрости на 200-300 тис. бар.

Тим часом за попередніми даними аналітичної організації "Американський інститут нафти" (American Petroleum Institute, або скорочено API), які були опубліковані о 23:30 за київським часом, запаси сирої нафти в США збільшилися за звітний тиждень істотніше, ніж прогнозувалося напередодні. За оцінкою представників API, комерційні запаси сирої нафти в США виросли за тиждень на 6,6 млн бар. При цьому запаси бензинів збільшилися на 1,2 млн бар., а запаси важких дистилятів знизилися на 480 тис. бар.

Нагадаємо, за підсумками торгів 10 квітня ціни на нафтові ф'ючерси впали до мінімуму приблизно за вісім тижнів. Напередодні вперше з середини лютого офіційна ціна нафти Brent встановилася нижче за позначку 120 дол./бар., а офіційна ціна нафти WTI (Light Sweet) практично просіла до позначки 101 дол./бар.